GNOCCHID JA ULUKILIHAKOTLETID

Pehmed pilvelaevad Itaaliast ehk gnocchi valmistamine.

Nagu Itaalia köögis kombeks, valmistab iga regioon klassikuid isemoodi ja veidi erinevalt.

Itaalia-päritolu klimbilised on kui õrnalt pehmed pilvekesed, mille vaikselt vetruvat struktuuri täiendavad hoolikalt valitud kastmed. Koosneda võivad need kartulist, jahust, munadest või ka ricottast, spinatist, parmesanist.  Igaühele midagi!
Kuigi saapamaa kodanikud söövad neid eelroale järgneva esimese käiguna (primi piatti), sobiks selline suutäis suurepäraselt ka pühapäevalõunaks iseseisva roana.
Esmakordset gnocchi-tegu planeerides tasub varuda aega ja kannatust, kuid kui suurem töö tehtud, valmivad need kuuma vette pistes imekiiresti. Tainast peab käsitlema õrnalt, kuna liigne ületöötlemine muudab valmistoote tihkeks ja kleepuvaks.
Lihaga lisandeid gnocchi´d ei vaja, pigem sobib neid valada üle koore-või tomatikastmega, hea on ka hoopis klassikaline kodutehtud pesto.
Kõige lihtsamaks ja maitsvamaks kastmeks on aga võis pruunistatud salvei.
Kartuli-gnocchid on neutraalsema maitsega, neid võib täiendada tugevamamaitselise kastmega, kõrvitsast ja spinatist gnocchi´del on endil hõrk maitse ning lisandina tasub kasutada midagi kergemat - näiteks sulavõid.
IINA MÄRKMED. Gnocci´d "Minu köök on parim".
Tegi parmesani ja ricotta kohupiimaga, keetis ära ja siis pruunistas pannil krõbedaks.
Kastmeks tegi  rohke või sisse hakitud kreeka pähklid, küüslaugu ja salvei.
Serveerimisel murendas veel sinihallitusjuustu peale ja sai kiita!

Pildiallkirja lisamine

Kõrvitsa-gnocchid ricottaga

300 g muskaatkõrvitsat
250 g ricottat (sobib ka tavaline kohupiim)
400-500 g durumnisujahu (sobib ka tavaline)
2 muna
2 spl hakitud salveid
100 g parmesani (või muud kõva juustu)
2 tl soola


IINA MÄRKMED. Tegin keedukõrvitsa püreega ja lisasin kurkumit. Ilus kollane tuli. 

  • Aseta kõrvits koor ülespidi ahjuplaadile ja küpseta 225 kraadi juures 30-40 minutit või kuni kõrvits on pehme. Eemalda koor, kalla ära üleliigne vesi ja püreeri ühtlaseks seguks. Mõõda valmis segust 250 ml
  • Sega kausis ricotta, kõrvitsapüree, sool, parmesan ja munad, hakka vähehaaval lisama jahu, kuni saad mõnusa sitke taina. EI LISA KOGU JAHU KORRAGA!!!
  • Vormi tainast sõrmejämedused rullid ja lõika 1cm laiused jupid. Võid kahvliga mustriks triipe ka peale vajutada
  • Keeda soolaga maitsestatud vees, kuni tõusevad pinnale ja serveeri meelepärase kastmega. Sobivad nii tomati- kui koorekastmed, väike tilk sulavõid teeb roa aga lausa pidulikuks


Kotletid ulukilihast

Idee siit, Iina veidi muutis
Maitsvaid kotlette saab teha põdra- ja metskitselihast valmistatud hakklihast

500 g hakkliha
vajadusel seapekki
1 muna
200 g toorest kartulit või kergelt keedetud porgandit või peeti
2 sibulat
4-6 küüslauguküünt
soola
musta pipart
praadimiseks toiduõli

  • Tükelda pekk hästi väikesteks kuubikuteks. Kui kasutad noore metslooma liha, võid peki välja jätta. Vanema looma liha jääb ilma pekita liiga tuim
  • Riivi jämedalt kartulid (või teised köögiviljad) ja haki sibulad, küüslauk, sega hulka hakkliha. Lisa muna ning sega ühtlaseks tainaks
  • Vormi sellest käte vahel kotletid ja prae pannil või sees mõlemalt poolt kuldpruuniks
  • Nipid ja soovitused: Vältimaks keeritsussi nakkust, peab väga hoolikalt kontrollima metssea-, ilvese-, karu- ja mägraliha - need peavad olema enne söömist kindlasti kuumtöödeldud
Kotletid kartuliga

Kotletid peediga

Ploomikaste kodunduse õpikust (veidi tuunitud)


120 g kuivatatud ploome
600 g vett – meie paneme punast veini
0,5 tk puljongikuubikut
Mõned tšillihelbed – meie paneme purgist jalapenot
100 g võid
1 tl suhkrut/mett, soola kui vaja

  • Pane ploomid vee ja puljongikuubikuga keema, keeda madala kuumusel pehmeks umbes 20 minutit
  • Püreesta, lisa või, tšilli, maitsesta, kuumuta keemiseni. Arvesta, et tšilli maitse tuleb välja hiljem
  • Kastme võid varem valmis teha, säilib kaanega purgis 7 päeva



Kommentaarid