Klubi kokkusaamine algab alati tervitussmuutiga.
Iina lemmiksmuuti - odav ja maitsev
kõrvits
õunamahl
vaniljesuhkur
- Keeda ja nõruta kõrvits. Jahuta
- Pane blenderisse 1 l külma õunamahla sisse 0,5 tl vaniljesuhkrut ja umbes 300g nõrutatud kõrvitsapüreed
- Tee surra-vurra kuni kõik on kenasti ühtlane. Vajadusel jahuta külmkapis, serveeri ja ütle, et on hea!
- Värviks võid klaasi põhja panna paar lusikatäit punast mahla
- Ühele portsule lisasime ka spinatileht, maitses hästi ja värv tuli kaunis
Marjasmuuti
0,5 l jõhvikamahla
1 küps avokaado
200 g külmutatud vaarikaid
vajadusel vedeldamiseks vett
vajadusel magusta
1 küps avokaado
200 g külmutatud vaarikaid
vajadusel vedeldamiseks vett
vajadusel magusta
![]() |
Marjasmuuti |
Spinati ja mustika smuuti
See kogus on
paras 2-le
1 küps
banaan (parima tulemuse annab külmutatud banaan)
1 klaas
mustikaid
1 suur
peotäis spinatit (varakevadel võilille või naadi lehti)
1 tl mett
300 ml vett
9 suurimat viga smuutide tegemisel
Kuidas saada parim tulemus ja vältida vigu, selle kohta jagab
õpetust smuutid.ee.
1. Vähene
blenderdamine
Lahendus: smuuti on kiire ja lihtsasti valmistatav, aga jäta piisavalt aega
blenedramiseks. 10-15 sekundist ei piisa korraliku smuuti valmistamiseks. Blenderda minimaalselt 1 minut, et smuuti
saavutaks oma täiusliku tekstuuri ja segu oleks ühtlaselt pehme ning kreemine.
2.
Paksendaja puudumine
Lahendus: heal smuutil on alati üks koostisosa, mis aitab smuuti siduda ühtlaseks ja
kreemiseks. Virsik, avokaado, aprikoos,
mango ja banaan aitavad sind. Pole vaja neid kõiki korraga kasutada, aga
kasutades vähemalt ühte nendest saate hea kreemise ja õige konsistentsiga
smuuti. Võid smuutile lisada ka lusikatäie chia,
kanepi- või linaseemneid. Need mitte ainult ei paksenda, vaid annavad
lisaks ka hea doosi häid omega rasvasid, mis omakorda aitavad toitainetel
paremini imenduda.
3.
Pulbrite üledooseerimine
Lahendus: erinevate supertoitude ja jahude lisamine mõjutab smuuti toiteväärtust ning
vitamiinide ja mineraalide sisaldust. Ole tähelepanelik nende doseerimisel ja
loe tähelepanelikult igalt pakendilt, ega sinna ei oleks lisatud kunstlikke
magustajaid või muid tundmatuid koostisosasid. Jälgi ka päevast soovitatud
kogust ja tunneta oma keha. Kõige lihtsam on kasutada juba valmistehtud
segusid, kui kõiki asju ükshaaval osta ja siis hommikul pead murda, mida ja kui
palju kasutada.
4. Liiga
magus
Lahendus: kindlasti ära lisa suhkrut. Mitte
mingit ekstra suhkrut, unusta ära! Seda nippi kasutavad ainult kiirtoidukohad,
et smuutile hea maitse anda. Smuuti
magustamiseks on olemas looduslikke asendusi, nagu näiteks mesi, datlid
(kivideta, korralikult enne leotatud) ja agaavisiirup. Kui ostad poest mandli-,
riisi-, soja- või kaerapiima, siis vali kindlasti unsweeetened. Vedelikuna
kasutame põhiliselt vett… täiesti tavalist kraanivett. Pole vaja raisata raha magustatud poe mahladele, mis sisaldavad suures
koguses suhkruid. Hea valik on veel kookosvesi, kevadel kasemahl jne.
5. Vähem
on rohkem
Lahendus: kiusatus on alati lisada maksimaalselt kõiki asju ühte smuutisse. See peab
kaitsma päikese eest, tegema tugevaks, targemaks, saledamaks ja 7x ilusamaks.
Seda pole mõtet loota, et üks smuuti parandab kõik vead. Paljud asjad just näiteks rohelistes smuutides ei sobi omavahel kokku
ja võivad tekitada puhitusi ning ebameeldivaid gaase. Ei ole mõtet visata
blenderisse avokaaodot, banaani, marju, köögivilju, seemneid, pähkleid, idusid,
rohelist ja peoga supertoite lootes sealt mingit ime eliksiiri. On mingid
asjad, mis sobivad ja mingid asjad, mis ei sobi üldse. Kõige kindlam on kasutada 3-4 põhikoostisosa ja alustada lihtsamate
smuuti retseptidega. Less is more!
6. Liiga
palju jääd
Lahendus: jää üleküllus võib ära rikkuda maitse tehes selle vesiseks ja liiga vara
lisatud jää ei lase headel rasvadel ja toitainetele omavahel seguneda. Lisa jää
alati kõige lõpus, kui kõik on juba ühtlaseks massiks mikserdatud, nii on sul
ka parem ülevaade palju veel vedelikku vaja lisada on. Üks hea idee on
jääkuubikute restis külmutada hoopiski järele jäänud mandlipiima või värskelt
pressitud mahla.
7. Liiga
lahja ja vesine
Lahendus: lisades alguses korraga kogu vedeliku võib tulemuseks olla üks ebaõnnestunud
smuuti ja lahja lurr. Selle vältimiseks lisa
alguses pool planeeritavast vedelikust, blenderda 30 sekundit, vastavalt
vajadusele saad lisada teise osa vedelikust. Nii on sul suurem kontroll
maitse ja tekstuuri üle. Loomulikult võid lisada alati juurde peotäie marju,
pool banaani ja mõned viilud puuvilju, kui vedelikuga liiale läksid, aga siis
võivad jällegi maitsed tasakaalust ära minna. Jälgi, et koostisosad oleksid veega kaetud, tavaliselt on see piisav
kogus vedelikku. Roheliste smuutide puhul see reegel aga ei kehti, sest
lehed on kohevad ja võtavad alguses suure osa ruumist enda alla.
8. Toored
puuviljad
Lahendus: sa
ei söö ju tooreid (st mitte küpseid puuvilju), seega ära kasuta neid ka oma
smuutides. Maitsel on
suur roll ja smuuti tegemine ei ole mingi missivõistlus. Banaan, mis on alles roheline ei anna välja maitset ja tekstuuri, et
teha sellest head smuutit. Kõige lihtsam on veenduda, et puuvili on juba
ostes valmis või lasta sellel kodus järelvalmida. Iga vili maitseb kõige
paremini siis, kui ta on täiesti valminud. Tihti kipuvad just avokaadod meil
siin Eestis alaküpsenud
olema. Osades supermarketites on eraldi saadavad ka küpsed (ripe) avokaadod,
eelista võimalusel neid.
9.
Retseptis liiga kinni
Lahendus: alguses on hea turvalisuse mõttes läbi teha mõned retseptid, et saada aru millised
maitsed omavahel sobivad. Kui esimesed sammud on tehtud, siis seda vabamalt
võib ka ise hakata kombineerima erinevaid maitseid. Igasugused katsetused on
oodatud ka hello@boost.ee, parimad retseptid paneme retseptide lehele üles.
Kommentaarid
Postita kommentaar