PUUVILJAKEEKS


Inglise jõulukeeks ehk purjus keeks 


Valmis tee nädal enne, siis on maitsed paremad. Inglased söövad taolist keeksi 1. jõulupühal pärast jõulukinkide avamist.
IINA MÄRKUSED. Kuna taigent tundus palju ja puuvilju palju, tegin kahes vormis, tavaline keeksikas ja ümmargune sakiline ilma toruta 
Toruga keeksivorm on parim, sest muidu kipub keeks pealt kõrbema, kuid toru kuumutab ka seestpoolt ja annab parima tulemuse.
Võid puuviljades teha asendusi, lihtsalt kokku peaks tulema 500 g

200 g kuivatatud ploome
200 g kuivatatud aprikoose
100 g kuivatatud jõhvikaid
1,5 dl rummi või brändit – vajadusel rohkem, sega, et kõik viljad oma osa saaksid.
200 g toasooja võid
180 g suhkrut
3 muna
240 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
pisut riivsaia

  • Tükelda kuivatatud ploomid ja aprikoosid, pane koos jõhvikatega rummi või brändi sisse 2–12 tunniks likku. Määri keeksivorm võiga ja puista üle riivsaiaga (mulle meeldib kasutada silikoonvormi, mida pole vaja eeltöödelda ja kust saab keeksi kergelt kätte)
  • Vahusta pehme või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, mikserdades segu pärast iga muna lisamist ühtlaseks. Sega hulka küpsetuspulbriga ühendatud jahu. Viimaks lisa leotatud ploomid, aprikoosid ja jõhvikad koos alkoholiga. Kui kardad, et puuviljad vajuvad põhja, siis kurna nad ära ja raputa jahuga läbi
  • Sega ühtlaseks ning tõsta tainas vormi. Küpseta 170kraadises ahjus 1 tund. Vajadusel kata pealt fooliumiga, et ei kõrbeks. Võta ahjust, lase 5–8 minutit seista ja kummuta restile jahtuma. Mässi täiesti jahtunud keeks fooliumisse ning hoia jahedas, piisavalt kaua omaette olles saavutab see täiusliku maitse




Kommentaarid