CIABATTA


Õhuline ciabatta – kõige lihtsam ja maitsvam retsept

Taigna valmistamisele varu 7 minutit
Kergitamisele 1-2 tundi
Saiad küpsevad ahjus 15-20 minutit

Vaja läheb:
1 l sooja vett
50 g pärmi
3 tl soola
4 sl õli
2 sl siirupit
3 sl linaseemneid
120 g rukkijahu (näiteks Tartu Mill täistera rukkijahu, millest tavaliselt leiba teha)
1-1,2 kg nisujahu

  • Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa sool, õli, siirup, seemned, rukkijahu ja osa nisujahust. Sõtku ühtlaseks, nii, et tainas lurtsub, lisa veel jahu ja jälle sõtku lurtsuvaks, lisa ülejäänud jahu – tainas peab olema pehme, nagu puder
  • Puista peale veidi jahu, kata rätiga ja lase kerkida. – PEAKS KERKIMA JAHEDAS SOOVITAB ÜKS TEINE ALLIKAS
  • Kummuta kerkinud tainas jahusele lauale ning vormi kaks pikka saia. Kuna tainas on suhteliselt pehme ja kohev, siis võid vajada enam jahu, viimane viimistlus tee küpsetuspaberiga kaetud plaadil. Lülita ahi 245 kraadini, seni saavad saiad plaadil veel veidi kerkda. Ära ehmu, kui saiad veidi laiali vajuvad, ahjus kerkivad nad kenasti kõrgeks ja kumeraks. Küpseta 15-20 minutit, olenevalt ahjust


Samast taignast saab teha ka väikseid saiakesi. Veerete jahuste käte vahel kuulikesed. Küpseta ahjus u 10-15 minutit, kuulikesed jäävad pealt krõbeda koorikuga, seest aga pehmed.

Ciabatta


Kommentaarid