LÄÄTSED JA KUSKUSS


Mis on läätsed?

Lääts on tõenäoliselt Kesk-Aasiast pärit üheaastase taime vili, mida on tarbitud juba eelajaloolistest aegadest alates. Lääts oli üks esimesi toiduks kasvatatavaid kultuurtaimi, mis levis Kesk-Aasiast Euroopasse, Aafrikasse ja Indiasse.
Läätsede söömine oli populaarne nii egiptlaste, roomlaste, kreeklaste, juutide kui ka hindude seas. Kuigi Eestis on läätsede tarbimine vahepeal unustustehõlma vajunud, olid läätseroad vanasti talupoegade menüüs üsna tähtsal kohal. Läätsed kasvavad siinses mullas hästi, nad keevad kiiremini kui oad ja herned ning annavad meile toiduks hädavajalikke valke.
Eesti taludes keedeti läätseleent ehk suppi, samuti putru ning vahel harva tehti ka tampi. Kui Põhja-Eestis keedeti läätseleent peamiselt piimaga, siis lõunapoolsemates piirkondades lisati keedusele ka rasva, liha ning paksendamiseks isegi tange. Üldiselt pakuti läätsetoite eesti taludes kindlal nädalapäeval, milleks sageli oli reede.

Toiteväärtus
Läätse tekstuur, kuju, värv ja maitse erinevad liigiti.
Lühikesed, lamedad ja piklikud kaunad sisaldavad 1-2 seemet. Üks läänemaades enim tuntud liik on kumera ketta kujuline rohelist või pruuni värvi lääts. Viimasel ajal on populaarsust kogunud ka punased läätsed, mille keetmisaeg sageli on teiste läätsesortidega võrreldes lühem. Lisaks keevad nad kergesti katki ja sobivad seetõttu hästi taignatesse.

Läätsede omadused on sarnased ubadele. Nad on ka hea valguallikas, sisaldades 100 grammi kohta 9,0 g valku ja 20 g süsivesikuid. Läätsed sisaldavad ka foolhapet ja annavad rohkesti kiudaineid. Läätsedest saab ka kaaliumit, rauda ja fosforit, samuti magneesiumi, tsinki, tiamiini, vaske, niatsiini, B6-vitamiini ja pantoteenhapet.

Läätsedes on rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid (kuivades seemnetes kokku 8-9%), mis soodustavad seedetegevust. Kuna läätsed on kiudainerikkad, aitavad nad kontrolli all hoida kolesteroolitaset. Samuti on läätsi soovitav tarbida diabeedi korral ning veresuhkru taseme tasakaalustamiseks. Uuringud on näidanud ka läätsede ja ubade positiivset mõju rinnavähi ja teiste vähiliikide ennetamisel.
Läätsed sisaldavad palju oksalaate, seega peaksid neerukividega isikud piirama läätsede tarbimist.

Kasutamine
Läätsesid kasutatakse toitvates suppides, salatites ja põhiroogades. Läätsedest tehakse ka püreed, mida kasutatakse kroketite valmistamisel. Indias pakutakse läätsi koos riisiga, mis suurendab toiteväärtust, sest nende aminohapped täiendavad üksteist.

Läätse valkude koostis pole inimese vajadusi silmas pidades ideaalne. Järelikult tasub neid süüa kombineeritult teiste taimsete või loomsete toiduainetega. Mõningad soovitused on ära toodud ka allpool olevas tabelis.

Läätsedega hästi kokku sobivad toiduained

Sidrun: Annab C-vit, mis aitab lisaks maitseomaduste parandamisele kaasa läätsedes sisalduva raua imendumisele
Teraviljad: need on rikkad aminohappe metioniini poolest, mida on üldiselt kaunviljades puudu. Riis on parim teravili läätsedega segamiseks.
Kapsas, spinat ja piimatooted: need on Ca-rikkad, mida läätsedes napib
Porgandid: need annavad A-vitamiini, mida läätsedes ei ole
Valmistamine
Erinevalt ubadest pole läätsesid ilmtingimata tarvis enne kasutamist leotada, kuid läätsede leotamine aitab mõningatel juhtudel vähendada kõhupuhitust. Peale leotamist tuleks läätsesid loputada ja panna puhta veega keema. Keetimisaeg varieerub vastavalt läätsetüübile: pruunide läätsede puhul on see keskmiselt 60 min, rohelistel 30-45 min ja oranžidel läätsedel 15-20 minutit.

Punased läätsed kookoskreemis kuskussiga


Arvesta, et kuskuss saab valmis 15 min, seega tegele sellega alles siis kui läätsed on valmis.
200 g punaseid läätsi
400 ml rammusat kookospiima
4-5 tomatit (350 g), talvel kasuta purustatud tomati konservi plastmassist tomatite asemel
2 küüslauguküünt (10 g)
1 punane tšillipipar (10 g), sobivad ka tšillihelbed
1-2 sibulat (130 g)
0,5-1 tl kurkumit
2-4 spl õli
400-500 ml juurviljapuljongit
peotäis värske koriandri lehti
soola ja musta pipart
Juhised
Tükelda küüslauk, sibul ja tšilli (eemalda seemned) peeneks. Kuumuta kõrgel pannil või potis õli ning hauta sibulat, küüslauku ja tšillit seni, kuni need on muutunud pehmeks ja läbipaistvaks. Lisa kurkumipulber, sega ja kuumuta veel minuti jagu.
Lisa läätsed, väikesteks kuubikuteks tükeldatud tomatid, kookospiim ja puljong, sega ning hauta madalal tulel umbes 20-30 minutit kuni läätsed on muutunud pehmeks. Lisa soola ja pipart, sega ning kuumuta veel mõned minutid. Viimaks raputa peale koriandrilehed ja serveeri riisi, bulguri või couscousiga.
Kogus on mõeldud 3-4 inimesele.

Läätsepada


Mis on couscous ehk eestipäraselt kuskuss?

Maroko ja teiste Maghrebi riikide rahvustoit kuskuss on laialt levinud ka mujal kui Põhja-Aafrikas. Euroopas armastavad seda eriti prantslased, kes küsitluste järgi peavad seda koguni oma teiseks lemmiktoiduks. Laialt muutus põhja-aafriklaste rahvustoit Prantsusmaal tuntuks alles XX sajandil suure immigratsioonilaine käigus. Kuigi juba XI sajandil tõid araablaste vallutused kuskussile tuntuse Vahemere maades. Ajaloolased ei ole kuskussi päritolu osas ühel meelel. Ühed arvavad, et see pärineb Hiinast, teised jälle, et Aafrikast. Kõige tõenäolisemaks saab siiski pidada Põhja-Aafrikat, kus arheoloogiliste kaevamiste käigus on leitud IX sajandist pärit kuskussi valmistamise nõusid.
Mis on kuskuss?
Kuskussi tehakse durumnisujahust ja selle toiteväärtus on suur. Kuskuss on meeldiv vaheldus riisile, kartulile või pastale. Kui peaks kuidagi iseloomustama selle maitset, siis kõige enam sarnaneb ta mannaga, kuid konsistentsilt on sõmer ja meenutab pigem imepisikestest tükkidest koosnevat pastat. Selle valmistamine on imelihtne ja kiire.
Kuskuss peaks oma lõpututes variatsioonides pakkuma maitseelamust igaühele.
Oma rahvusretsept on kuskussi (prantsuse keeles cous-cous) jaoks olemas nii Marokos, Tuneesias kui Alžeerias. Need sisaldavad mitmesuguseid kombinatsioone liha-, kala- ja juurviljalisanditest.
Kui püüda kuskussi liigitada, siis on seda võimalik süüa kolmel põhimõtteliselt erineval moel.
Kõige kuulsam on Maroko soe toit cous-cous royale, mida serveeritakse koos lambaliha, kana ja piprase punase vorstikesega, millele on lisatud suvikõrvitsat, porgandeid, naereid, sibulaid, paprikaid, kikerherneid, rosinaid, kroovitud mandleid ja kohalikke maitseaineid. See on tõesti kuninglik, nagu ütleb ka toidu nimi.
Tuneesiast pärinev külm toit, aromaatne kuskussisalat ehk taboulé on söödav nii eraldi kerge toiduna kui ka ideaalne lisand kõikide suviste grilliroogade kõrvale.
Kuskuss rosinate, puuviljade ja meega täidab magustoidu rolli, kuid seda süüakse ka koos liha ja kastmega.


Kuskussi põhiretsept

Loe alati pakendilt konkreetse toote valmistamise juhendit!!!

500 g kuskussi
600 g keeva vett või parem veel, puljongit
0.5-1 tl soola – kui kasutad puljongit, ole soolaga ettevaatlik
3 sl õli
Pane kuskuss sobivasse kaussi või potti. Vala peale keev vedelik ja kata kaanega. 10 min pärast nirista peale õli ja tõsta kahe kahvli abil kohevaks. Serveeri kohe!

Kuskuss valmis söömiseks





Kommentaarid