Mis on läätsed?
Lääts on tõenäoliselt Kesk-Aasiast pärit üheaastase
taime vili, mida on tarbitud juba eelajaloolistest aegadest alates. Lääts oli
üks esimesi toiduks kasvatatavaid kultuurtaimi, mis levis Kesk-Aasiast Euroopasse,
Aafrikasse ja Indiasse.
Läätsede söömine oli populaarne nii egiptlaste,
roomlaste, kreeklaste, juutide kui ka hindude seas. Kuigi Eestis on läätsede tarbimine vahepeal unustustehõlma vajunud, olid
läätseroad vanasti talupoegade menüüs üsna tähtsal kohal. Läätsed kasvavad
siinses mullas hästi, nad keevad kiiremini kui oad ja herned ning annavad meile
toiduks hädavajalikke valke.
Eesti taludes keedeti läätseleent ehk suppi, samuti
putru ning vahel harva tehti ka tampi. Kui Põhja-Eestis keedeti läätseleent
peamiselt piimaga, siis lõunapoolsemates piirkondades lisati keedusele ka
rasva, liha ning paksendamiseks isegi tange. Üldiselt pakuti läätsetoite eesti taludes kindlal nädalapäeval, milleks
sageli oli reede.
Toiteväärtus
Läätse tekstuur, kuju, värv ja maitse erinevad
liigiti.
Lühikesed, lamedad ja piklikud kaunad sisaldavad 1-2
seemet. Üks läänemaades enim tuntud liik on kumera ketta kujuline rohelist või
pruuni värvi lääts. Viimasel ajal on populaarsust kogunud ka punased läätsed,
mille keetmisaeg sageli on teiste läätsesortidega võrreldes lühem. Lisaks keevad nad kergesti katki ja sobivad
seetõttu hästi taignatesse.
Läätsede omadused on sarnased ubadele. Nad on ka hea
valguallikas, sisaldades 100 grammi kohta 9,0 g valku ja 20 g süsivesikuid.
Läätsed sisaldavad ka foolhapet ja annavad rohkesti kiudaineid. Läätsedest saab
ka kaaliumit, rauda ja fosforit, samuti magneesiumi, tsinki, tiamiini, vaske,
niatsiini, B6-vitamiini ja pantoteenhapet.
Läätsedes on rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid
kiudaineid (kuivades seemnetes kokku 8-9%), mis soodustavad seedetegevust. Kuna
läätsed on kiudainerikkad, aitavad nad kontrolli all hoida kolesteroolitaset.
Samuti on läätsi soovitav tarbida diabeedi korral ning veresuhkru taseme
tasakaalustamiseks. Uuringud on näidanud ka läätsede ja ubade positiivset mõju
rinnavähi ja teiste vähiliikide ennetamisel.
Läätsed sisaldavad palju oksalaate, seega peaksid
neerukividega isikud piirama läätsede tarbimist.
Kasutamine
Läätsesid kasutatakse toitvates suppides, salatites
ja põhiroogades. Läätsedest tehakse ka püreed, mida kasutatakse kroketite
valmistamisel. Indias pakutakse läätsi koos riisiga, mis suurendab
toiteväärtust, sest nende aminohapped täiendavad üksteist.
Läätse valkude koostis pole inimese vajadusi silmas
pidades ideaalne. Järelikult tasub neid süüa kombineeritult teiste taimsete või
loomsete toiduainetega. Mõningad soovitused on ära toodud ka allpool olevas
tabelis.
Läätsedega
hästi kokku sobivad toiduained
Sidrun: Annab C-vit, mis aitab lisaks maitseomaduste
parandamisele kaasa läätsedes sisalduva raua imendumisele
Teraviljad: need on rikkad aminohappe metioniini
poolest, mida on üldiselt kaunviljades puudu. Riis on parim teravili läätsedega
segamiseks.
Kapsas, spinat ja piimatooted: need on Ca-rikkad,
mida läätsedes napib
Porgandid: need annavad A-vitamiini, mida läätsedes
ei ole
Valmistamine
Erinevalt ubadest pole läätsesid ilmtingimata tarvis
enne kasutamist leotada, kuid läätsede leotamine aitab mõningatel juhtudel
vähendada kõhupuhitust. Peale leotamist tuleks läätsesid loputada ja panna
puhta veega keema. Keetimisaeg varieerub vastavalt läätsetüübile: pruunide
läätsede puhul on see keskmiselt 60 min, rohelistel 30-45 min ja oranžidel
läätsedel 15-20 minutit.
Punased läätsed kookoskreemis kuskussiga
Arvesta, et kuskuss saab valmis 15 min, seega tegele
sellega alles siis kui läätsed on valmis.
200 g punaseid läätsi
400 ml rammusat kookospiima
4-5 tomatit (350 g), talvel kasuta purustatud tomati
konservi plastmassist tomatite asemel
2 küüslauguküünt (10 g)
1 punane tšillipipar (10 g), sobivad ka tšillihelbed
1-2 sibulat (130 g)
0,5-1 tl kurkumit
2-4 spl õli
400-500 ml juurviljapuljongit
peotäis värske koriandri lehti
soola ja musta pipart
Juhised
Tükelda küüslauk, sibul ja tšilli (eemalda seemned)
peeneks. Kuumuta kõrgel pannil või potis õli ning hauta sibulat, küüslauku ja
tšillit seni, kuni need on muutunud pehmeks ja läbipaistvaks. Lisa
kurkumipulber, sega ja kuumuta veel minuti jagu.
Lisa läätsed, väikesteks kuubikuteks tükeldatud
tomatid, kookospiim ja puljong, sega ning hauta madalal tulel umbes 20-30
minutit kuni läätsed on muutunud pehmeks. Lisa soola ja pipart, sega ning
kuumuta veel mõned minutid. Viimaks raputa peale koriandrilehed ja serveeri riisi,
bulguri või couscousiga.
Kogus on mõeldud 3-4 inimesele.
Läätsepada |
Mis on couscous ehk eestipäraselt kuskuss?
Maroko ja teiste Maghrebi riikide rahvustoit kuskuss
on laialt levinud ka mujal kui Põhja-Aafrikas. Euroopas armastavad seda eriti
prantslased, kes küsitluste järgi peavad seda koguni oma teiseks lemmiktoiduks.
Laialt muutus põhja-aafriklaste rahvustoit Prantsusmaal tuntuks alles XX
sajandil suure immigratsioonilaine käigus. Kuigi juba XI sajandil tõid
araablaste vallutused kuskussile tuntuse Vahemere maades. Ajaloolased ei ole
kuskussi päritolu osas ühel meelel. Ühed arvavad, et see pärineb Hiinast,
teised jälle, et Aafrikast. Kõige tõenäolisemaks saab siiski pidada
Põhja-Aafrikat, kus arheoloogiliste kaevamiste käigus on leitud IX sajandist
pärit kuskussi valmistamise nõusid.
Mis on
kuskuss?
Kuskussi
tehakse durumnisujahust ja selle toiteväärtus on suur. Kuskuss on meeldiv
vaheldus riisile, kartulile või pastale. Kui peaks kuidagi iseloomustama selle
maitset, siis kõige enam sarnaneb ta mannaga, kuid konsistentsilt on sõmer ja meenutab pigem imepisikestest tükkidest
koosnevat pastat. Selle valmistamine on imelihtne ja kiire.
Kuskuss peaks oma lõpututes variatsioonides pakkuma
maitseelamust igaühele.
Oma rahvusretsept on kuskussi (prantsuse keeles
cous-cous) jaoks olemas nii Marokos, Tuneesias kui Alžeerias. Need sisaldavad mitmesuguseid
kombinatsioone liha-, kala- ja juurviljalisanditest.
Kui püüda kuskussi liigitada, siis on seda võimalik
süüa kolmel põhimõtteliselt erineval moel.
Kõige kuulsam on Maroko soe toit cous-cous royale,
mida serveeritakse koos lambaliha, kana ja piprase punase vorstikesega, millele
on lisatud suvikõrvitsat, porgandeid, naereid, sibulaid, paprikaid,
kikerherneid, rosinaid, kroovitud mandleid ja kohalikke maitseaineid. See on
tõesti kuninglik, nagu ütleb ka toidu nimi.
Tuneesiast pärinev külm toit, aromaatne kuskussisalat
ehk taboulé on söödav nii eraldi kerge toiduna kui ka ideaalne lisand kõikide
suviste grilliroogade kõrvale.
Kuskuss rosinate, puuviljade ja meega täidab
magustoidu rolli, kuid seda süüakse ka koos liha ja kastmega.
Kuskussi põhiretsept
Loe alati pakendilt konkreetse toote valmistamise juhendit!!!
500 g kuskussi
600 g keeva vett või parem veel, puljongit
0.5-1 tl soola – kui kasutad puljongit, ole soolaga
ettevaatlik
3 sl õli
Pane kuskuss sobivasse kaussi või potti. Vala peale
keev vedelik ja kata kaanega. 10 min pärast nirista peale õli ja tõsta kahe
kahvli abil kohevaks. Serveeri kohe!
Kuskuss valmis söömiseks |
Kommentaarid
Postita kommentaar