Litši ehk hiina ploom
Mõne sentimeetri pikkused punase kõva kühmulise koorega litšid ehk hiina
ploomid meenutavad väljastpoolt kõige enam käbisid või kastaneid, seest aga
valget kooritud viinamarja.
Elevust tekitava nimega puuvili pärineb Lõuna-Hiinast, kus seda on
kasvatatud juba tuhandeid aastaid. Igihaljas litšipuu (Litchi chinensis) kuulub
seebipuuliste (Sapindaceae) sugukonda, kasvab kuni 20 meetri kõrguseks ning
võib elada sadu aastaid. Hiljem viidi litšipuud ka naaberriikidesse (nt
Indiasse ja Jaapanisse), Lääne-India saartele, Lõuna-Aafrikasse, USA-sse,
Austraaliasse ja Uus-Meremaale. Hiinas kasvab litšipuu ka metsasaludena, eriti
USA-s on need laia võraga puud hinnatud ka maastiku kujundamisel.
Ploomidest veidi väiksemate viljade nahkne kest tuleb enne söömist
koorida, see eemaldub väga kergelt ka lihtsalt näppudega rebides. Sees on pehme
ja valge, pooleldi läbipaistev ja mahlakas viljaliha, mis näeb välja nagu
marineeritud sibul või seemneteta viinamari. Litši on veidi magusam kui
viinamari. Küpsed viljad muutuvad (tume)punaseks ja koorekühmud tasanevad.
Valge viljaliha keskel on suur piklik seeme, mis meenutab kastanit ja on
kergelt mürgine. Selle võib panna toas potti, paari sentimeetri sügavusele
mulla sisse kasvama.
C-vitamiini rikkaid litšisid süüakse põhiliselt värskelt. Kooritud ja
seemneta viljaliha lisatakse salatitesse, magustoitudesse ja kokteilidesse.
Seda tehakse püreeks ning keedetakse kompotiks. Samuti võib litši serveerida
pea- või kõrvalroana näiteks kohupiima, liha, kala ja kõige muuga, mis meeldib.
Kuivatatud litšid on inglise keeles lychee nuts (litšipähklid), ehkki need
pruunid pabulad meenutavad pigem suuri rosinaid.
Kommentaarid
Postita kommentaar