Baguette Briti parimast pagarist
Mida pikem on kerkimisaeg, seda parem maitse,
seetõttu ei kasuta sooja vett
500 g durumjahu
10 g soola + 10 g kuivpärmi (mul on 12 g pakk)
umbes 50 g oliiviõli
370 g jahedat vett
Pani taignakaussi jahu + sool + pärm, sega omavahel,
valas kohe sinna õli, siis osadena jahe vesi, lase võimalikult kaua segada, et
tekkiks gluteen. Jääb hästi pehme, kleepuv,
võttis siis masinast jahusele lauale, väntsutas, venitas, sikutas ja …… pani siis
õliga määritud kaussi ja lasi 1,5 tundi kerkida (minul kerkis jahedamas 4
tundi).
Surus kõik õhu välja, jagas 4-ks osaks, veeretas
rulliks, otsad peenemad ja pani siis selle spetsiaalse linase kanga voltidesse
kerkima (vajalik, et pehme taigen säilitaks kuju). Kangale riputas jahu ka. Laotas
peale puhta rätiku, lasi veel 1 tund kerkida (minul kerkis 1,5 tundi).
Veeretas eriti ettevaatlikult küpsetusplaadile,
millele puistas jahu. Veidi vajusid lömmi aga ahjus olid varsti kenasti trimmis
Lõikas siis žiletiga 45 kraadise nurga all 4 lõiget,
üsna sügavad.
Pani 240 kraadisesse ahju, 25-30 minutit, kindlasti
vesi alla ahju põhja. Ja ahi varakult kuumaks!
Taigent oli 924 g, jagasin 4 tk, veeretasin pulgad,
panin kerkima riide voltidesse. Kerkis 1,5 tundi suhteliselt jahedas, 20 kraadi
juures. Siis tõstsin renniga plaadile aga jätsin igale alla riba
küpsetuspaberit, millelt veeretasin taignapulgad pärast maha. Ja neid õigeid
auke ikka ei ole! Jätkan katsetusi!
Üle öö kerkimisega – segasin taigna (durumjahuga)
kell 20.30 külma veega, panin koridori jahedale põrandale kerkima. Oli teistsugune küll kui tavalise jahuga,
masin väntaski 20 min teda.
Hommikul kell 10 oli ilusti mulliline ja vormisin
siis 4 pulka, kerkis köögis laua peal küpsetusplaadi rennides 2 tundi, panin
paberi alla aga kallutan sealt pärast õrnalt maha. Küpses 24 min, tuli ilusti
rennidest lahti.
Kommentaarid
Postita kommentaar