BAGUETTE

Baguette Briti parimast pagarist

Mida pikem on kerkimisaeg, seda parem maitse, seetõttu ei kasuta sooja vett

500 g durumjahu
10 g soola + 10 g kuivpärmi (mul on 12 g pakk)
 umbes 50 g oliiviõli
370 g jahedat vett

Pani taignakaussi jahu + sool + pärm, sega omavahel, valas kohe sinna õli, siis osadena jahe vesi, lase võimalikult kaua segada, et tekkiks gluteen.  Jääb hästi pehme, kleepuv, võttis siis masinast jahusele lauale, väntsutas, venitas, sikutas ja …… pani siis õliga määritud kaussi ja lasi 1,5 tundi kerkida (minul kerkis jahedamas 4 tundi).
Surus kõik õhu välja, jagas 4-ks osaks, veeretas rulliks, otsad peenemad ja pani siis selle spetsiaalse linase kanga voltidesse kerkima (vajalik, et pehme taigen säilitaks kuju). Kangale riputas jahu ka. Laotas peale puhta rätiku, lasi veel 1 tund kerkida (minul kerkis 1,5 tundi).
Veeretas eriti ettevaatlikult küpsetusplaadile, millele puistas jahu. Veidi vajusid lömmi aga ahjus olid varsti kenasti trimmis
Lõikas siis žiletiga 45 kraadise nurga all 4 lõiget, üsna sügavad.
Pani 240 kraadisesse ahju, 25-30 minutit, kindlasti vesi alla ahju põhja. Ja ahi varakult kuumaks!

Taigent oli 924 g, jagasin 4 tk, veeretasin pulgad, panin kerkima riide voltidesse. Kerkis 1,5 tundi suhteliselt jahedas, 20 kraadi juures. Siis tõstsin renniga plaadile aga jätsin igale alla riba küpsetuspaberit, millelt veeretasin taignapulgad pärast maha. Ja neid õigeid auke ikka ei ole! Jätkan katsetusi!

Üle öö kerkimisega – segasin taigna (durumjahuga) kell 20.30 külma veega, panin koridori jahedale põrandale kerkima.  Oli teistsugune küll kui tavalise jahuga, masin väntaski 20 min teda.
Hommikul kell 10 oli ilusti mulliline ja vormisin siis 4 pulka, kerkis köögis laua peal küpsetusplaadi rennides 2 tundi, panin paberi alla aga kallutan sealt pärast õrnalt maha. Küpses 24 min, tuli ilusti rennidest lahti.




Kommentaarid