CROQUEMBOUCHE


Croquembouche ehk tuuletaskutort

100 g võid
125 g vett
125 g piima
180 g nisujahu
4 tk muna

Koogi alus
100 g mandlilaaste
225 gsuhkrut
2 sl rõõska koort 35%              

Koogi kokkupanek
200 g suhkrut

1. Mõõda valmis nisujahu ja pane valmis munad.
2. Pane potti vesi, või ja sool ning kuumuta keemiseni. Keera kuumus maha, kuid ära potti tulelt võta. Sega sisse jahu ning klopi intensiivselt, kuni mass on ühtlane. (See meenutab tekstuurilt kartuliputru.) Võta tulelt, klopi massi edasi ja lase seeläbi segul jahtuda.
3. Kui segu on umbes 40-kraadine, hakka ühekaupa munasid lisama, pärast iga muna lisamist sega see korralikult tainasse. Tainas ei tohiks olla liiga vedel, pigem tugevapoolne, et see koos püsiks. Seega jälgi lisatavate munade kogust ja jäta vajadusel viimane muna lisamata.
4. Aseta kondiitrikoti otsa 1 cm-se suurusega otsik ning pane saadud keedutainas kondiitrikotti. Pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 2-euromündi suurused pallikesed, jättes nende vahele piisavalt kerkimisruumi.
5. Küpseta 195-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Tee korraks ahjuuks lahti, et niiskus saaks ahjust väljuda. Jätka küpsetamist umbes 2-4 minutit ehk kuni pallikesed on pealt ja alt kenad kuldsed. Tõsta restile jahtuma ning jätka ülejäänud taina küpsetamist.


Vanillikreem
1. Klopi munakollased ja suhkur lusikaga segamini. Sõelu sisse maisitärklis, sega läbi ja jäta ootele.
2. Pane potti piim ja vanilliekstrakt, kuumuta keemiseni.
3. Nirista keema läinud piim munakollaste sisse, viimaseid pidevalt segades. Kalla tagasi potti ning kuumuta keskmisel kuumusel kuniks segu pakseneb. Segu läheb paksenedes tükki, ent klopi hoolega, et tükkidest vabaneda. Eemalda tulelt ja suru läbi sõela, et kreem oleks võimalikult siidine.
4. Jahuta kreem, seda vahepeal lusikaga kloppides.
5. Tõsta jahtunud kreem kondiitrikotti.


Tuuletaskute kokkupanemine
1. Lõika kondiitrikoti otsa auguke ning torka see jahtunud tuuletasku sisse, pigistades sinna võimalikult palju kreemi. Jäta tuuletaskud ootele.




Koogi alus
1. Pane mandlilaastud pannile ning kuumuta pidevalt segades keskmisel kuumusel, kuniks need on kergelt pruunikad. Tõsta tulelt.
2. Pane kuivale pannile suhkur ja sulata see keskmisel kuumusel pruuniks siirupiks. Ära sega, panni võid küll kallutada, et suhkur ühtlaselt sulaks. Kõige lõpus lisa koor ja sega ühtlaseks.
3. Sega sisse mandlilaastud.
4. Kummuta küpsetuspaberile ja moodusta lusikaga mandli-suhkru massist umbes 22 cm-ne ring. Tegutse kiirelt, sest kuumana on seda parem töödelda. Jäta jahtuma.



Koogi kokkupanemine
1. Pane kuivale pannile sulama 200 grammi suhkrut. Ära sega, panni võid küll kallutada, et suhkur ühtlaselt sulaks. Jälgi ja reguleeri kuumust, et suhkur liigselt kõrbema ei läheks.
2. Võta valmis tuuletasku, kasta selle üks külg ning põhi suhkru sisse ja aseta koogialusele umbes 3 cm välimisest servast. Järgmine tõsta selle kõrvale, kuni on moodustunud ring. Ettevaatust, suhkur on tulikuum!
3. Kui suhkur vahepeal liiga maha jahtub, tõsta see tagasi tulele. Jätka järgmise kihiga, tõstes tuuletaskud alumiste tuuletaskute vahedesse (nii nagu laoksid telliskiviseina) ja kitsamas ringis.
4. Jätka kuniks kook on lõpuotsani valmis.
5. Järelejäänud suhkrust tee kahvliga karamelliniite. Selleks peab suhkur olema piisavalt jahtunud. Tõmba pannil olevat siirupit kahvliga ja kui hakkavad moodustuma niidikesed, tõsta mass koogi kohale ja keeruta niidikesed koogile.
6. Serveeri kohe või mõne tunni jooksul, sest karamell muutub peatselt pehmemaks. Kui karamell on krõbe, võta appi väike terav nuga, et pallikesi teineteise küljest lahti murda. Mõne aja pärast muutub karamell aga pehmemaks ning sööjad saavad pallikesed kenasti näpuga lihtsalt ära murda.

Nipp!
Et aega kokku hoida, valmista tuuletaskud ja kreem eelmisel päeval. Serveerimispäeval täida tuuletaskud kreemiga ja pane kook kokku.


Veel üks kreem tuuletaskutele

480 ml täispiima
4 munakollast
4 spl maisitärklist (pisikese kuhjakesega)
4 spl suhkrut
1 tl vaniljepastat
240 ml vahukoort vahustatuna hiljem jahtunult sisse segamiseks


Väikses pajas vii piim keemiseni. Samal ajal vahusta munakollased, vanilje, suhkur ja maisitärklis kuumakindlas kausis kergelt kreemjaks.
Hakka kuuma piima vähehaaval munasegusse niristama, samal ajal segu hoolega vispeldades. Vala kogu piim munasegusse.
Vala saadud segu tagasi patta ja kuumuta vispeldades keskmisel kuumuse paksenemiseni.
Pane kreem külma kaussi jahtuma. Kata toidukilega, asetades kile otse kreemile.
Vahusta vahukoor ja sega jahtunud keedukreemiga.

Kommentaarid