Croquembouche ehk tuuletaskutort
100 g võid
125 g vett
125 g piima
180 g nisujahu
4 tk muna
Koogi alus
100 g mandlilaaste
225 gsuhkrut
2 sl rõõska koort 35%
Koogi kokkupanek
200 g suhkrut
1. Mõõda valmis nisujahu ja pane valmis munad.
2. Pane potti vesi, või ja sool ning kuumuta
keemiseni. Keera kuumus maha, kuid ära potti tulelt võta. Sega sisse jahu ning
klopi intensiivselt, kuni mass on ühtlane. (See meenutab tekstuurilt
kartuliputru.) Võta tulelt, klopi massi edasi ja lase seeläbi segul jahtuda.
3. Kui segu on umbes 40-kraadine, hakka ühekaupa
munasid lisama, pärast iga muna lisamist sega see korralikult tainasse. Tainas
ei tohiks olla liiga vedel, pigem tugevapoolne, et see koos püsiks. Seega jälgi
lisatavate munade kogust ja jäta vajadusel viimane muna lisamata.
4. Aseta kondiitrikoti otsa 1 cm-se suurusega otsik
ning pane saadud keedutainas kondiitrikotti. Pigista küpsetuspaberiga kaetud
ahjuplaadile umbes 2-euromündi suurused pallikesed, jättes nende vahele
piisavalt kerkimisruumi.
5. Küpseta 195-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Tee
korraks ahjuuks lahti, et niiskus saaks ahjust väljuda. Jätka küpsetamist umbes
2-4 minutit ehk kuni pallikesed on pealt ja alt kenad kuldsed. Tõsta restile
jahtuma ning jätka ülejäänud taina küpsetamist.
Vanillikreem
1. Klopi munakollased ja suhkur lusikaga segamini.
Sõelu sisse maisitärklis, sega läbi ja jäta ootele.
2. Pane potti piim ja vanilliekstrakt, kuumuta
keemiseni.
3. Nirista keema läinud piim munakollaste sisse,
viimaseid pidevalt segades. Kalla tagasi potti ning kuumuta keskmisel kuumusel
kuniks segu pakseneb. Segu läheb paksenedes tükki, ent klopi hoolega, et
tükkidest vabaneda. Eemalda tulelt ja suru läbi sõela, et kreem oleks
võimalikult siidine.
4. Jahuta kreem, seda vahepeal lusikaga kloppides.
5. Tõsta jahtunud kreem kondiitrikotti.
Tuuletaskute kokkupanemine
1. Lõika kondiitrikoti otsa auguke ning torka see
jahtunud tuuletasku sisse, pigistades sinna võimalikult palju kreemi. Jäta
tuuletaskud ootele.
Koogi alus
1. Pane mandlilaastud pannile ning kuumuta pidevalt
segades keskmisel kuumusel, kuniks need on kergelt pruunikad. Tõsta tulelt.
2. Pane kuivale pannile suhkur ja sulata see
keskmisel kuumusel pruuniks siirupiks. Ära sega, panni võid küll kallutada, et
suhkur ühtlaselt sulaks. Kõige lõpus lisa koor ja sega ühtlaseks.
3. Sega sisse mandlilaastud.
4. Kummuta küpsetuspaberile ja moodusta lusikaga
mandli-suhkru massist umbes 22 cm-ne ring. Tegutse kiirelt, sest kuumana on
seda parem töödelda. Jäta jahtuma.
Koogi kokkupanemine
1. Pane kuivale pannile sulama 200 grammi suhkrut.
Ära sega, panni võid küll kallutada, et suhkur ühtlaselt sulaks. Jälgi ja
reguleeri kuumust, et suhkur liigselt kõrbema ei läheks.
2. Võta valmis tuuletasku, kasta selle üks külg ning
põhi suhkru sisse ja aseta koogialusele umbes 3 cm välimisest servast. Järgmine
tõsta selle kõrvale, kuni on moodustunud ring. Ettevaatust, suhkur on tulikuum!
3. Kui suhkur vahepeal liiga maha jahtub, tõsta see
tagasi tulele. Jätka järgmise kihiga, tõstes tuuletaskud alumiste tuuletaskute
vahedesse (nii nagu laoksid telliskiviseina) ja kitsamas ringis.
4. Jätka kuniks kook on lõpuotsani valmis.
5. Järelejäänud suhkrust tee kahvliga karamelliniite.
Selleks peab suhkur olema piisavalt jahtunud. Tõmba pannil olevat siirupit
kahvliga ja kui hakkavad moodustuma niidikesed, tõsta mass koogi kohale ja
keeruta niidikesed koogile.
6. Serveeri kohe või mõne tunni jooksul, sest
karamell muutub peatselt pehmemaks. Kui karamell on krõbe, võta appi väike
terav nuga, et pallikesi teineteise küljest lahti murda. Mõne aja pärast muutub
karamell aga pehmemaks ning sööjad saavad pallikesed kenasti näpuga lihtsalt
ära murda.
Nipp!
Et aega kokku hoida, valmista
tuuletaskud ja kreem eelmisel päeval. Serveerimispäeval täida tuuletaskud
kreemiga ja pane kook kokku.
Veel üks kreem tuuletaskutele
480 ml täispiima
4 munakollast
4 spl maisitärklist (pisikese kuhjakesega)
4 spl suhkrut
1 tl vaniljepastat
240 ml vahukoort vahustatuna hiljem jahtunult sisse segamiseks
Väikses pajas vii piim keemiseni. Samal ajal vahusta munakollased, vanilje, suhkur ja maisitärklis kuumakindlas kausis kergelt kreemjaks.
Hakka kuuma piima vähehaaval munasegusse niristama, samal ajal segu hoolega vispeldades. Vala kogu piim munasegusse.
Vala saadud segu tagasi patta ja kuumuta vispeldades keskmisel kuumuse paksenemiseni.
Pane kreem külma kaussi jahtuma. Kata toidukilega, asetades kile otse kreemile.
Vahusta vahukoor ja sega jahtunud keedukreemiga.
Kommentaarid
Postita kommentaar