KEVADRULLID

Värsked ja kosutavad kevadrullid

Eva Pärteli "NIPIRAAMAT"

Kevadrullid on maitsev suupiste, millega end Aasia restoranis kostitada, kuid rulle on väga lihtne ka ise kodus teha. Proovi nii küpsetatud kui ka värskeid kevadrulle – ühed on toekad, teised kerged.

RETSEPT
Kogus 10 tükki
10 shiitake-seent või kooritud krevette (200 g)
3 Hiina kapsa lehte        
1 punane paprika           
1 peotäis värskeid idusid
Seesamiõli         
Sojakaste           
Sool      
Must pipar        
10 riisipaberit   



Täidis
1. Kui kasutad shiitake-seeni, pane need 12 tunniks külma vette likku. Pärast leotamist pigista üleliigne vesi seentest välja. TÄNA ŠAMPINJONID Lõika seened ribadeks ja prae neid mõni minut pannil kerges õlis, maitsesta soolaga ja tõsta jahtuma.
2. Lõika Hiina kapsas ja paprika u 5 cm pikkusteks ribadeks.
3. Sega kõik täidise koostisained kokku ja maitsesta.

Rullid
1. Kasta riisipaber sooja vette, nii et paber läheb õige pisut pehmeks. Eesmärk on, et seda saaks voltida.
2. Tõsta täidis paberile ja voldi kevadrullid kokku.
3. Serveeri rulle sojakastmega.

HEA TEADA!
Värsketeks kevadrullideks on kõige sobilikum riisijahust valmistatud riisi- paber. Riisipaberis kevadrulle on võimalik ka küpsetada, kuid need jäävad nätsked ja vähe krõbedad. Seetõttu sobib küpsetatud variantideks paremini nisujahust tainas.


Tarkusi kevadrullide kohta

Info pärineb siit

Kõik kevadrullide ümbrispaberitest
Kevadrullide tegemine ei pea tingimata olema suur ja keeruline ettevõtmine. Kõige keerulisem ja ajakulukam on ümbrispaberite valmistamine, ent tänapäeval ei pea neid enam ise tegema. Kevadrullide ümbrispaberid on saadaval aasia poodides ning isegi mõningates supermarketites.

Pabereid on mitmeid erinevaid tüüpe, kuid enamasti on need kõik valmistatud riisijahust ja veest. Enamikus aasia poodides müüakse riisipabereid külmutatult. Külmutatud pabereid võiks kasutada siis, kui te soovite kevadrulle frittida.
Saadaval on ka kuivatatud riisipabereid. Neid peab kõigepealt mõnda aega vees leotama. Hoiatuseks võib öelda, et kuivatatud riisipaberid võivad teie kannatuse proovile panna.
Lühikese ajaga võib suurepärasest ümbrisest saada nätske plönn.

Kuivatatud paberid sobivad paremini küpsetamata rullide jaoks. Leotage klaasnuudleid soojas vees. Hakkige piparmünti, peterselli ja koriandrit või muid rohelisi maitsetaimi ja lisage need nuudlitele. Maitsestage nuudlid riisiäädika ja seesamiseemneõliga. Seejärel raputage peale mõned seesamiseemned ning suurepärane jahedate kevadrullide täidis kuumadeks päevadeks ongi valmis.

Kui te olete kevadrullide valmistamises algaja, siis alustage pigem külmutatud paberitega. Pidage lihtsalt meeles, et paberid tuleb paar tundi enne rullide valmistamist sügavkülmast välja võtta.

Rullimine ja täidised
Kevadrullide rullimine pole kuigi keeruline. Pintseldage paberi servale pisut vett või veega klopitud muna. Seejärel asetage paar teelusikatäit täidist ühest servast paari sentimeetri kaugusele. Ärge liialdage täidisega, kuna see muudab rullimise keeruliseks. Seejärel hakake ühest servast rullima ning poolel teel voltige sisse ka külgmised servad. Servade kinnitamiseks pintseldage peale veel pisut vett ja ongi valmis.

Nüüd jääb üle rääkida veel täidistest. Olemas on kümneid erinevaid variante, millega kevadrulle täita. Tähtis on leida endale meelepärane täidis. Siin on mõned minu lemmikud:

Praetud juurviljad. Hakkige sibulad, küüslauk ja kapsas peeneks. Lõigake porgand tikkudeks. Kui teile meeldib tofu, siis lõigake see väikesteks kuubikuteks. Peske ja kurnake värsked idud. Taimse roa jaoks lisage lihtsalt nuudlid (näiteks eelnevalt kuumas vees leotatud klaasnuudlid). Loomsete lisanditena võib kasutada kooritud krevette, sea- ja kanaliha.

Ajage vokkpann kuumaks ja kallake sinna pisut õli. Lisage sibul ja küüslauk. Kui te kasutate liha, siis lisage see nüüd ja pruunistage kuni selle valmimiseni. Lisage juurviljad. Mõne tilga vee lisamine aitab juurviljadel kiiremini valmida. Lisage nuudlid. Maitsestage sojakastme ja musta pipraga. Valmis kevadrullid serveeritakse riisiäädikast ja sojakastmest valmistatud dipikastmega.

Hakklihatäidis. Kasutage kas sea- või loomahakkliha. Tükeldage porgandid ja roheline sibul peeneks (siinkohal aitab blender). Kui teile meeldib küüslauk, siis tükeldage paar küünt. Seejärel segage hakitud juurviljad hakklihaga. Lisage pisut äädikat ja soola ning parajalt musta pipart. Kui teil on aega, siis jätke segu paariks tunniks külmkappi maitsestuma. Üleöö marinaadis seisnud liha saab veelgi aroomikama maitse.

Banaanid ja šokolaad. Kevadrullid ei pea tingimata olema soolane suutäis. Seda varianti traditsioonilistest hiina restoranidest siiski ei leia. Lõigake banaan sektoriteks. Asetage riisipaberile ligikaudu pool banaani ning raputage peale kvaliteetset riivitud tumedat šokolaadi. Šokolaadiga ei maksa koonerdada. Frititud rulle serveeritakse karamellikastme ja seesamiseemnetega. Ebatraditsiooniline ent see-eest väga maitsev.



Kommentaarid