Info siit
Fenkolimugulad ehk eesti keeles siis ka apteegitill
Fenkol on hästi levinud Vahemeremaades nii eraldi
toiduna kui ka kõrvalroana, toorena kui ka küpsetatana. Erinevatel keeltes võib
fenkoli nimi olla kas fennel (inglise keeles), venkoli või saksakumina (soome
keeles), fenchel (saksa keeles), finocchio (itaalia keeles). Eesti keeles
kasutatakse nii fenkoli kui apteegitilli nimetust.
Tegemist on taimega, mille maitse meenutab aniisi
ning millest kasutatakse nii juurikaid kui seemneid. Eristada võib:
- salatfenkolit ehk seda osa, millest ka mina oma
salati tegin (mugulakujuline köögivili, valge ja tavaliselt on mugula tipus
tillilaadsed oksad). Itaalia köögis üsna laialdaselt kasutatav ja kalaroogadega
väga hästi sobiv mugul.
- fenkoliseemned, mida kasutatakse nii tervelt kui
jahvatatuna. Sobivad nii likööride maitsestamiseks kui ka kanaroogade, sealiha,
kala, ubade, munade, juustu jpm toitude maitsestamiseks.
- meditsiinis kasutatakse apteegitilli teed
gaasivaevuste ja soolespasmide leevendamiseks. Mõnede arvamuste kohaselt sobib
apteegitill ka köha ja hindamisteede haiguste raviks.
Iina moodi
eriti lihtne salat– riivi jämedalt 1
õun ja 1 fenkol, lisa 1 sl vahtrasiirup, 1tl sidrunimahl, head õli ja sidrunipipart –
sega ja söö ära!
Fenkoli-apelsinisalat
Salati jaoks läheb vaja (jagub kahele-kolmele):
1 väiksem fenkol (ca 300 grammi) riivituna
viilutajaga või siis hästi õhukesteks liistakuteks lõigatuna
1 apelsini
rucolat või muud värsket salatit – Iina jättis selle
ära
1 punane sibul
50 gr kreeka pähkleid purustatuna
Salatikaste
2 spl oliiviõli
2 spl valge veini äädikat ja/või sidrunimahla
1 spl teralist sinepit (Dijon) – Iina jättis selle
ära, panin hoopis sidrunipipart
Aseta salati koostisosad taldrikule - kõige alla
salatipadi rohelisest salatist, sinna peale õhukesed fenkoliviilud, siis
kooritud ja tükeldatud apelsin, õhukeseks viilutatud punane sibul. Kõige peale
pudista peeneks hakitud kreeka pähkel. Soovi korral võid lisada ka toorsuitsu
singi lõike, sini- või valgehallitusjuustu vm meelepärast. Sel juhul saad
toitvama salati, mis sobib kergeks eineks.
Salatikaste ained sega omavahel ja kalla kaste
lihtsalt salatile. Maitsesta soola ja pipraga.
Fenkolisalat õuna ja varsselleriga
1 suur fenkol
1 õun
2 sellerivart
värskelt pressitud sidrunimahl
1 spl mett
soola
seedermänniseemneid
Viiluta köögiviljad õhukesteks laastudeks ning vala
üle sidrunimahla ja mee seguga. Maitsesta soolaga, sega ja jäta pooleks tunniks
seisma. Sega läbi ja serveeri, raputa peale seedermänniseemneid
Kommentaarid
Postita kommentaar