SALATID FENKOLIGA

Info siit

Fenkolimugulad ehk eesti keeles siis ka apteegitill

Fenkol on hästi levinud Vahemeremaades nii eraldi toiduna kui ka kõrvalroana, toorena kui ka küpsetatana. Erinevatel keeltes võib fenkoli nimi olla kas fennel (inglise keeles), venkoli või saksakumina (soome keeles), fenchel (saksa keeles), finocchio (itaalia keeles). Eesti keeles kasutatakse nii fenkoli kui apteegitilli nimetust.
Tegemist on taimega, mille maitse meenutab aniisi ning millest kasutatakse nii juurikaid kui seemneid. Eristada võib:
- salatfenkolit ehk seda osa, millest ka mina oma salati tegin (mugulakujuline köögivili, valge ja tavaliselt on mugula tipus tillilaadsed oksad). Itaalia köögis üsna laialdaselt kasutatav ja kalaroogadega väga hästi sobiv mugul.
- fenkoliseemned, mida kasutatakse nii tervelt kui jahvatatuna. Sobivad nii likööride maitsestamiseks kui ka kanaroogade, sealiha, kala, ubade, munade, juustu jpm toitude maitsestamiseks.
- meditsiinis kasutatakse apteegitilli teed gaasivaevuste ja soolespasmide leevendamiseks. Mõnede arvamuste kohaselt sobib apteegitill ka köha ja hindamisteede haiguste raviks.
Iina moodi eriti lihtne salat– riivi jämedalt 1 õun ja 1 fenkol, lisa 1 sl vahtrasiirup,  1tl sidrunimahl, head õli ja sidrunipipart – sega ja söö ära!

Fenkoli-apelsinisalat


Salati jaoks läheb vaja (jagub kahele-kolmele):
1 väiksem fenkol (ca 300 grammi) riivituna viilutajaga või siis hästi õhukesteks liistakuteks lõigatuna
1 apelsini
rucolat või muud värsket salatit – Iina jättis selle ära
1 punane sibul
50 gr kreeka pähkleid purustatuna
Salatikaste
2 spl oliiviõli
2 spl valge veini äädikat ja/või sidrunimahla
1 spl teralist sinepit (Dijon) – Iina jättis selle ära, panin hoopis sidrunipipart
Aseta salati koostisosad taldrikule - kõige alla salatipadi rohelisest salatist, sinna peale õhukesed fenkoliviilud, siis kooritud ja tükeldatud apelsin, õhukeseks viilutatud punane sibul. Kõige peale pudista peeneks hakitud kreeka pähkel. Soovi korral võid lisada ka toorsuitsu singi lõike, sini- või valgehallitusjuustu vm meelepärast. Sel juhul saad toitvama salati, mis sobib kergeks eineks.
Salatikaste ained sega omavahel ja kalla kaste lihtsalt salatile. Maitsesta soola ja pipraga.
 
Fenkoli-apelsinisalat


Fenkolisalat õuna ja varsselleriga


1 suur fenkol       
1 õun      
2 sellerivart        
värskelt pressitud sidrunimahl
1 spl mett      
soola
seedermänniseemneid

Viiluta köögiviljad õhukesteks laastudeks ning vala üle sidrunimahla ja mee seguga. Maitsesta soolaga, sega ja jäta pooleks tunniks seisma. Sega läbi ja serveeri, raputa peale seedermänniseemneid

Kommentaarid