Keedutainast küpsetised
Maailmas tähistatakse 2. jaanuaril muuhulgas ka
päeva, mis on pühendatud keedutainast valmistatud erinevate täidisega
koogikestele. Olgu nende nimeks profitroolid, tuuletaskud või puff pastry -
tulemus on ikka sama - midagi maitsvat ja vähemalt esiampsul kerget. Ent kas
teadsid, et selle maiuse juured ulatuvad Catherine de Medici õukonda?
Catherine de Medici küpsetistekokk Pantarelli
(teistel andmetel Pantanelli) lõi aastal 1540 kuninganna abikaasa jaoks erilist
koogitaina, mille nimetas pâte à Pantanelli. Eriliseks tegi asja taina
valmistusmeetod, ehk see segati tule kohal kokku. Sündinud oli meile tuttava
keedutaina eelkäija.
Aja jooksul tainaretsept arenes. Sellest valmistati
üsna lõbusaid koogikesi nagu näiteks popelini´sid, mis meenutavat naiste rindu. 18. sajandil olid sellest edasi tuletatu
tuntud ka kui choux koogikesed, ehk pisikesed kapsakesed. Prantsuse
kokanduskunsti suur arendaja Antoine Carême muutis retsepti veelgi, ja
tulemuseks on täna tuntud keedutainas, millest teha profitroole ja tuuletaskuid,
millele siis vastavalt vajadusele saab panna täidiseks magusat või soolast
sisu.
Keedutainas
ise pole aga sugugi raske valmistada.
Keedutainast valmistatakse ühe põhivalmistusviisi
järgi. Lase vesi koos rasvaine ja soolaga keema. Tõsta keedunõu tulelt, vala
jahu sisse ja sega tugevasti.
Pane nõu uuesti kuumale plaadile, kuumuta segades,
kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab.
Lase tainal veidi jahtuda ja lisa ükshaaval munad. KAVAL
ON MUNA LAHTI KLOPPIDA, SIIS ON HEA LÕPUS VÄIKESTE OSADENA LISADA. Kui munad on
suured, võta üks vähem. Iga muna lisades klopi tainas siledaks.
Tainas peab olema ühtlane, paraja paksusega ja
läikiv, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valguks.
Tainast küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Pritsi
tainas läbi koogipritsi või pärgamentpaberist torbiku või pane kahe lusika abil
parajad pätsikesed, rõngad või muu kujulised küpsetised küpsetuspaberiga kaetud
plaadile.
Küpseta 180°C juures 25 - 30 minutit.
Lõpupoole lülita kuumus välja. Ava ahjuuks ja lase
küpsetistel natuke jahtuda.
Õnnestunud keedutaina küpsetised on seest tühjad ja
ei lange kokku. Kokkulangenud küpsetised pane natukeseks ajaks ahju tagasi, kus
nad uuesti kerkivad. Täida magusate või soolaste täidistega. Jahtunud
tuuletaskud lõika pooleks, alumistele pooltele pritsi või pane lusikaga täidis.
Tuuletaskupärg
šokolaadikreemiga
16 tk
Retsept siit
100 g võid
125 g vett
125 g piima
180 g nisujahu
4 tk muna
soola
TÄIDIS
250 g riccottat
75-100 g tumefdat šokolaadi
300 ml 35%-list rõõska koort
2-3 spl suhkur
1-2 spl brändi
KAUNISTAMISEKS
Tume šokolaad
Tuhksuhkur
- Lõika või kuubikuteks. Vala kastrulisse vesi, lisa piim, või ja sool. Kuumuta segades keemiseni
- Tõsta kastrul tulelt ja kalla kogu jahu korraga vedeliku sisse
- Sega hoogsalt, kuni tainast moodustub pall. Pane kastrul pliidile tagasi ja kuumuta veel paar minutit, samal ajal segades
- Võta kastrul pliidilt, tõsta tainas kaussi ja lase umbes 5 minutit jahtuda. Lisa lahtiklopitud munamassi vähehaaval munad, iga kord sega tainas ühtlaseks. MUNA VÕIB ÜLE JÄÄDA, SÕLTUB JAHU PAISUMISEST JA MUNA SUURUSEST!
- Pane tainas kondiitrikotti ja pressi ringina umbes 16 rosetti paberiga kaetud ahjuplaadile, jättes kerkimiseks üsna suured vahed
- Küpseta 180°C juures 25-30 minutit. Pane praeahju kauss veega, eelsoojenda ahi, et vesi hakkaks aurama. Ära ahjuust küpsetamise ajal ava
- Lõpupoole lülita kuumus välja. Ava ahjuuks ja lase küpsetistel natuke jahtuda
- Pärast küpsetamist ava ahjuuks ja jäta pärg ahju jahtuma
- Sulata šokolaad vesivannil. Sega hulka ricotta koos brändiga
- Vahusta koor suhkruga ja sega kreemisse
- Lõika pärjal ülemised osad kaanena ära
- Tõsta lusikaga või pritsi kondiitripritsiga kreem õõnsustesse
- Tõsta kaaned peale
- Sulata šokolaad ja nirista pärjale
Kommentaarid
Postita kommentaar