Kopi Luwak - luksuslik ja eksklusiivne. Indoneesia
kohv, mis läbib Indoneesias elavate tsiibetite seedesüsteemi. See on 100%
Indoneesia araabika, millel on tugev aroom, rikkalik maitse ja väga tihe
koostis. Kohvis võite tunda džungli, mulla, pähklite ja šokolaadiseid aroome
ning väga mõnusalt pikka ja meeldivat järelmaitset. Parim maitse saavutatakse
kruusis valmistades.
Legendi kohaselt avastati too töötlemisviis
Indoneesias Hollandi kolonistide võimu ajal. Pärismaistel põllupidajatel ja
istandusetöötajatel oli kohviubade korjamine enda tarbeks keelatud, mistõttu
pidid nad kohvi jooma isandate armust või ube muul moel hankima.
Nad avastasid, et tsiibetkass sõi kohvipuumarju,
väljutades nende seemneid — kohviube — seedimata kujul.
Tsiibetkassi seedekulgla läbinud kohviubadest kohvi
valmistades leidsid indoneeslased, et see maitseb isegi paremini kui toonane
tavakohv.
Paremal maitsel on kaks ilmset põhjust: selektiivne
saagikoristus ja põhjalik “pesu”.
Tsiibetkass sai loomulikult pidevalt süüa ainult
küpseid kohvipuumarju, samas kui toonased kohvikorjajad polnud kaugeltki sama
valivad.
Samuti kõrvaldasid seedeensüümid ubade küljest kõik
marjajäänused, tänu millele oli lõppsaadus eriti puhas.
Kui ubade külge jääb viljaliha või vaiku, võivad need
kuivatamise käigus käärima või hallitama minna — mida 19. sajandi keskel
töödeldud kohviga tõenäoliselt üsna sagedasti juhtus.
Probleemid kopi luwakiga on nüüdisajal
nii tõsised, et tegelikult on imelik, et sellele üldse veel turgu jagub.
Esiteks on 80% kohvist, mida praegu kopi
luwaki pähe müüakse, võltsitud.
See pole tsiibetkassi isegi kaugelt näinud, rääkimata
mõne isendi seedekulgla läbimisest.
Kui teil aga peakski õnnestuma kusagilt hankida
võltsimata kraami, joote ikkagi midagi, mida võiks vabalt nimetada piinaks
vedelal kujul.
Probleemid kopi luwakiga on nüüdisajal
nii tõsised, et tegelikult on imelik, et sellele üldse veel turgu jagub.
Esiteks on 80% kohvist, mida praegu kopi
luwaki pähe müüakse, võltsitud.
See pole tsiibetkassi isegi kaugelt näinud, rääkimata
mõne isendi seedekulgla läbimisest.
Kui teil aga peakski õnnestuma kusagilt hankida
võltsimata kraami, joote ikkagi midagi, mida võiks vabalt nimetada piinaks
vedelal kujul.
Selleks, et pidurdamatult leviva legendi pealt suurt
raha teenida, tuli tootmine tööstuslikuks muuta.
Niisiis topitigi tsiibetid puuridesse ja hakati neile
iga päev päevast päeva kohvipuumarju väevõimuga sisse söötma.
Loomu poolest ujedatele, öise eluviisiga loomadele
tekitab puurivangistus teiste tsiibetite läheduses tugevat stressi ja
kohvipuumarjade ebaloomulik ülekaal nende toiduvalikus tekitab muidki
terviseprobleeme.
Teised moraalselt laostunud šarlatanid on otsustanud
üleshaibitud kohvioa-pesumasinatena rakendada muidki loomi, näiteks elevante,
linde ja pärdikuid.
Peaaegu ainsa tõeliselt autentsel moel (loodusest
kogutud) korjatud kopi luwaki kilo maksab peadpööritavad 3200
dollarit.
Kommentaarid
Postita kommentaar