Idee siit
Prantsuse magusad koogikesed - CANNELÉ
IINA KOMMENTAAR: Päris retseptis tuleb vormid või ja
mesilasvahaga määrida, see annabki selle eriti läikiva pinna, Eesti blogijate
enamik mesilasvaha ei kasuta.
Bordeaux'ist pärit hõrgud küpsetised - canelé de
Bordeaux ehk cannelé bordelais - on seest pehmed ja vetruvad, pealt tugevasti
karamelliseerunud.
Tegemist on pisikeste koogikestega, ehk Cannelé-dega.
Need on pealt hästi krõbedad ja karamelliseerunud, kuid sisu on neil jumalikult
pehme ja suus sulav. Selliste vastandlike omaduste saavutamine ühes toidus on
alati väga suur väljakutse kokkajale.
Cannelé-sid valmistatakse spetsiaalsete vormidega.
Sellised vormid on Eestis müügil nt Apelsini poes. Cannelé vormid on pisikesed metallist
ja lillekujulised.
Tegelikult nende valmistamiseks ei ole vaja üldse
erilisi koostisosi. Täiesti klassikalised koogi küpsetamiseks vajalikud asjad.
Üks oluline nüanss siiski on, vaja läheb ka veidi rummi, mis annab koogikestele erilise
maitse. Lisaks tuleb kindlasti lisada ka vaniljet.
Kui koostisosad tunduvad väga klassikalised ja
lihtsad, siis Cannelé valmistamine seda eriti pole. Väga oluline on see, et
taignal tuleb lasta enne küpsetamist taheneda 25 tundi, maksimaalselt 72 tundi
tohib hoida külmkapis, muidu lihtsalt ei saavuta koogid oma kuju ja maitset ka
nendes vormides.
Kes sellise magustoidu tegemise käppa saab, võib küll
uhkelt üllatada oma peret ja sõpru ning võib kindel olla, et maitsenauding on
garanteeritud.
IINA KOMMENTAAR: Koguseliselt tuli mul 18 tk, aga vorme oli 12 J
Koostisained:
2 munakollast
2 tervet muna
500 ml piima
200 g tuhksuhkrut
150 g nisujahu
50 g võid
1 tl vaniljeekstrakti või vanillisuhkrut
Näpuotsaga soola
1 spl rummi
Valmistamisõpetus:
Sulata potis 50 g võid.
Sega kausis ühtlaseks 2 muna, 2 munakollast, 200 g
tuhksuhkrut ja 100 g nisujahu.
Lisa segule näpuotsatäis soola ja 1 spl rummi ning
sega ühtlaseks.
Kui või on sulanud lisa võile 500 ml piima ja 1 tl
vaniljeekstrakti või vanillisuhkrut ning kuumuta keemiseni.
Vala ettevaatlikult kuumutatud piim munasegule ja
sega. Jääb vedel pannkoogitaignalaadne, kuid 24 tunni pärast on paksenenud ja
siidine, kuid siiski täiesti vedel.
Kata segu toidukilega ja pane 24 h külmkappi.
Võta spetsiaalsed Cannelé vormid ja määri need pehme võiga.
Täida vormid alla poole ulatuses taignaga (muidu
kerkib üle serva ja servale nö „lamama“ ja ei tule see õige kuju) ja tõsta 220
kraadi juures ahju 8 minutiks ning siis alanda temperatuuri 180 kraadini ja
hoia ahjus veel 40 minutit.
IINA KOMMENTAAR: Mina jätsin nad kinnise uksega ahju veel
järelvalmima u 30 min. Kokku peaks ahjus
olema su 1 tund.
Kui Cannelé-d on valmis, siis lase neil 10 minutit
jahtuda ja siis eemalda need vormidest.
Serveerimiseks raputa peale tuhksuhkrut.
Kommentaarid
Postita kommentaar