VUTT

SASKATCHEWANI KÜPSETATUD VUTT


Vuti küpsetamiseks peetakse parimaks 220ºC temperatuuri. (Saskathcewani Ülikooli uuringute tulemus).
Asetage vutt rind ülespoole võiga määritud kuumuskindlast klaasist anumasse. Küpsetage 30 grammi võiga umbes 14 minutit 220ºC ahjus ja kastke sageli praevedelikuga. Soovi korral võib kasutada niisket täidist, mis aitab liha mahlakamana hoida. (Kehaõõnde võib panna tüki Cheddar`i juustu).


MARINAAD VUTILIHALE "EXTRA"
Marinaad neljale vutile keskmise kaaluga 160... 180 grammi vutt.
1 spl cayenne`i pipart
4 spl sidrunimahla
max 5 spl heledat virgin`oliiviõli
1 tl ingverit
4 küüslauguküünt
1 tl koriandrit
1 spl kurkumit
3 spl maitsestamata jogurtit
pipart või piprasegu, soola
Marinaadi pandud vutid kata fooliumi vms kattega, hoia neid ca 12 tundi, aeg-ajalt keera. Grilli praeahjus või sütel. Käesolev vutiliha marineerimise retsept on pärit kaugelt idast (tõenäoliselt Hiinast). 2002a. Hansapäevadel Tartus said sedamoodi marineeritud grillvutid erakordse menu osaliseks.    Retsept on välja töötatud Järveotsa Põldvutifarmi prantsuse lihatõugu vuttide jaoks.


DEMOVILLE`I VUTT
12 vutti
1,5 tassi jahu, milles on soola ja küpsetuspulbrit
0,5 liitrit petipiima
2 tassi salati- või praadimisõli
Lindudel lasta liguneda petipiimas ca tund aega; lisada veidi soola ja pipart; veeretada linde jahus ja küpsetada rohkes rasvas kuni nad on kuldpruunid; jahu moodustab maitsva kooriku ja petipiim muudab vutiliha õrnemaks; 6 inimesele.
Retsept on pärit jänkide Kokaraamatu Klubi kongressilt


MEE-SOJAVUTT (nami namist)

Mees ja sojakastmes marineeritud ja seejärel ahjus küpsetatud vutt, mida maitsekombinatsiooni tõttu võib tinglikult Hiina köögi alla liigituvaks roaks nimetada. Mee asemel võib väga edukalt kasutada ka vahtrasiirupit - just vahtrasiirupiga on valmistatud fotol olevad vutid.
Nami-Nami soovitab kasutada Thai-Choice sojakastet ja magusat tšillikastet.

4 värsket vutti (a 200 g)
2 sl mett või 4 sl vahtrasiirupit
3 sl sojakastet (nt Thai-Choice)
1 tl seesamiõli (nt Thai-Choice)
Maitsesool:
1 tl viievürstisegu
1 sl helbelist meresoola
Lisandiks:
2 sl magusat tai tšillikastet (nt Thai-Choice)
Pese vutid ja patsuta kuivaks. Suru tiivaotsad selja taha, seo jalad nööriga kinni.

Sega mesi ja sojakaste kausis, lisa vutid ja veereta neid korralikult marinaadis. Lase 30 minutit maitsestuda.
Sega viievürtsisegu soolaga, pane kõrvale.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Nõruta vutid marinaadist, pane ahjuvormi ning nirista peale seesamiõli. Küpseta vutte 30 minutit, neid üks-kaks korda ringi pöörates, kuni liha on küps ja nahk krõbe ja pruunistunud.
Puista peale soola-viievürtsisegu, kõrvale paku magusat tšillikastet.
Serveeri vokitud talisibula ja/või spinatiga ja/või suhkruhernestega.







Kommentaarid