Keefiriga pärmitaigen a la Iina
Kakaokuklid:
Kakaoga taignasse lisasime pärast kerget eelkergitust 5 kerge kuhjaga sl kakaod, 100 g pehmet (mitte sulatatud) võid ja 1 muna ja 30 g suhkrut
300 ml keefirit
40 g pärmi ja 100 g piima soojendada ja selles lahustada pärm
0,5 tl soola
100 g suhkrut
500 g jahu – umbes!
Kardemoni
1 muna määrimiseks
Söekuklid:
Söetaignasse lisasime 5 kerge kuhjaga sl jahvatatud söepulbrit
300 ml keefirit
100 g võid
40 g pärmi ja 100 g piima soojendada ja selles lahustada pärm
0,5 tl soola
100 g suhkrut
500 g jahu – umbes!
Kardemoni
1 muna+ 1 muna määrimiseks
Vastlakukleid 15 tk Peale – vahukoort (ja soovi korral Mascarponet) ja
hapukat moosi
Sulata või ja jäta ootele. (Kakaokuklite erisus eespool retseptis märgitud).
Pane kaussi soe piim ja lahusta selles pärm.
Keefir suuremasse kaussi, juurde piimaga segatud pärm, suhkur, sool ja
muna, sega ja hakka lisama jahu. Sõtku. Või kõige viimasena, siis ei sega rasv
kerkimiseks vajaliku niidistiku tekkimist taignas.
Kuna keefi on külm, siis võtab kerkimine veidi kauem aega.
Pärmitainast tasub alati pikalt ja korralikult sõtkuda, kuni tainas
lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta
ca 45 minutiks kerkima.
Nüüd vormi kuklid. Selleks murra natuke tainast, nii muna suurune tükk
ja pane jahusele lauale. Pane peopesa kukli peale ja tee kukli kohal väikeseid
tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes
Valmis kukkel aseta võiga määritud ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
Määri kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200-220 kraadises ahjus
12-15 minutit, kuni kuklid muutuvad kaunilt kuldseks.
Lase köögirätiku all täielikult jahtuda ja seejärel lõika kuklitelt
tükk pealt ära, täida moosi ja vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt
peale.
![]() |
Maitseks lisasime tonka uba |
Inspiratsiooniks:
Õunaroosid Iinalt
Sellest taignast saab teha ka õunaroose: eriti punased õunad pooleks, siis
pikemat äärt mööda õhukesed viilud, need suhkruga vette ja keeta tasasel tulel
kergelt läbi, et nad muutuksid painduvamaks. Hapet ära lisa, see teeb õunad
katki!!! Jahuta.
PROOVISIN ÜHEKAUPA, ET UMBES 45 G TAIGENT JA IGA ROOSI ERALDI VORMIDA
….
Taignast selline 6 cm riba, määri sulavõiga, puista suhkur ja kaneel
(võid ka ära jätta), siis lao õunaviilud keskele nii, et nende serv jääb
õielehtede moodi üles.
Keera peale alumine serv ja keera rulli, lõika sobivas kohas roos läbi,
pane muffinipesasse kerkima, määri ja küpseta.
Salapärane tonka uba ja üks kreemine kook tonkaga (Umamist)
Tänases postituses saad lähemalt tuttavaks viimasel
ajal toidusõprade seas üha rohkem populaarsust kogunud magusa vürtsi tonkaga.
Tonka uba on tonka puu seeme ja pärit on see
Lõuna-Ameerika vihmametsadest. Aromaatne vili meenutab pisut vanilli ja
mandleid, tundlikum maitsemeel võib ära tunda ka kaneeli, karamelli ja nelgi
noote. Mehhikos lisatakse pisut tonka uba tihtipeale vanilliekstrakti sisse, et
rõhutada aromaatsust. Tonka uba sobib imehästi kookide, küpsiste, kreemide,
jäätiste ja muude dessertide sisse, aga samuti nagu vanilli puhul, võib sellega
lisada eksootilist maitseelamust soolastesse toitudesse (proovi näiteks
tiigerkrevettide või kammkarpide marineerimiseks). Tänu erakordsetele
lõhnaomadustele kasutatakse seda ka seepide, parfüümide, küünalde ja tubaka
valmsitamisel. Tonka puhul räägitakse enamasti ka selle toksilise kumariini
sisaldusest, mistõttu selle müük USAs lubatud ei ole. Euroopas ja mujal
peetakse tonka kasutamist ohutuks. Selleks, et kumariini kogus ohtlikuks
osutuks, peaks neid ube sööma peotäite kaupa, aga tegelikult piisab ühe suure
koogi maitsestamiseks umbes 1/3 oast. The Atlantic kirjutab, et ühest oast piisab
umbes 80 portsjoni maitsestamiseks. Selleks, et kumariini kogus oleks tervisele
kahjulik, tuleks korraga ära süüa vähemalt 30 uba. Sellistes kogustes on
kahjulikud ka teised tuntumad vürtsid, nagu näiteks kaneel.
Müstiline tonka
Mõnedes voodoo ringkondades omistatakse tonka oale
maagilisi võimeid. Näiteks pidavat tonka uba käes hoides ja soovi soovides soov
täide minema. Uba tuleb peale soovi täitumist aga maha matta. Samuti arvatakse,
et tonka oa abil on võimalik ihaldatu endasse armuma panna. Ka peetakse tonkat
afrodisiaagiks!
Kreemjas kook tonka oaga
Kuna prantslased kasutavad tonka uba juba aastaid
oma hõrgutiste maitsestamiseks, siis on ka meie esimene tonka-retsept pärit
Prantsusmaalt. Täpsemalt põlise pariislase, parfüümitootja ja keraamiku Pierre´i
retseptikogust, kes seda ajakirja Zeste veergudel jagas. Tulemus on kreemjas ja
tänu selles kasutatud ohtrale suvikõrvitsale õrnroheline, tonkaoa tõttu
aromaatne ja põnevate maitsenüanssidega.
Soovi korral võib koogivormi põhja enne taigna valamist katta
meelepäraste marjadega – sõstarde, kirsside, vaarikate või mustikatega.
Vaja läheb:
*ca 1-1,2 kg suvikõrvitsat
*90-100g võid
*4 suurt muna
*70g suhkrut
*1/3 peenelt riivitud tonka uba (või asenda see
vanillikauna seemnetega või 1tl vanilli ekstraktiga)
*150g jahu
*soovi korral marju
Tee nii: Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri ümmargune
koogivorm põhjast ja külgedelt võiga kokku, kata õhukese jahukihiga. Koori ja
tükelda suvikõrvits(ad). Aja suur potitäis vett keema ja keeda
suvikõrvitsatükke ca 15 minutit. Kurna suvikõrvits korralikult (lase sõelal
jahtuda) ja purusta suures kausis saumikseriga ühtlaseks heleroheliseks
püreeks. Lisa suvikõrvitsapüreele tükeldatud toasoe või, kasuta mikserit või
saumikserit, kuni saad ühtlase segu. Vahusta teises kausis munad ja 70g
suhkrut. Lisa munasegu suvikõrvitsa-või segusse. Riivi 1/3 tonka uba ja lisa
150g jahu, sega kuni saad ühtlase (üsna vedela) taigna. Kui kasutad marju, kata
vormi põhi marjadega. Vala tainas vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus ca 40-50
minutit. Katsu tikuga, kas kook on valmis. Kui tikk saab taignaseks, keera
kuumus veidi maha ja hoia kooki veel 10 minutit ahjus. Tõsta kook ahjust välja
ja lase umbes 10 minutit jahtuda. Keera kook serveerimistaldrikule ja lase hea
maitsta! Kõrvale sobib hästi mõni hapukas marjakaste (juhul, kui küpsetasid
ilma marjadeta koogi).
Kommentaarid
Postita kommentaar