VASTALAKUKLID


Keefiriga pärmitaigen a la Iina 

Kakaokuklid:


Kakaoga taignasse lisasime pärast kerget eelkergitust 5 kerge kuhjaga sl kakaod, 100 g pehmet (mitte sulatatud) võid ja 1 muna ja 30 g suhkrut

300 ml keefirit
40 g pärmi ja 100 g piima soojendada ja selles lahustada pärm
0,5 tl soola
100 g suhkrut
500 g jahu – umbes!
Kardemoni
1 muna määrimiseks

Söekuklid:

Söetaignasse lisasime 5 kerge kuhjaga sl jahvatatud söepulbrit

300 ml keefirit
100 g võid
40 g pärmi ja 100 g piima soojendada ja selles lahustada pärm
0,5 tl soola
100 g suhkrut
500 g jahu – umbes!
Kardemoni
1 muna+ 1 muna määrimiseks


Vastlakukleid 15 tk Peale – vahukoort (ja soovi korral Mascarponet) ja hapukat moosi

Sulata või ja jäta ootele. (Kakaokuklite erisus eespool retseptis märgitud).
Pane kaussi soe piim ja lahusta selles pärm.
Keefir suuremasse kaussi, juurde piimaga segatud pärm, suhkur, sool ja muna, sega ja hakka lisama jahu. Sõtku. Või kõige viimasena, siis ei sega rasv kerkimiseks vajaliku niidistiku tekkimist taignas.
Kuna keefi on külm, siis võtab kerkimine veidi kauem aega.
Pärmitainast tasub alati pikalt ja korralikult sõtkuda, kuni tainas lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta ca 45 minutiks kerkima.
Nüüd vormi kuklid. Selleks murra natuke tainast, nii muna suurune tükk ja pane jahusele lauale. Pane peopesa kukli peale ja tee kukli kohal väikeseid tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes
Valmis kukkel aseta võiga määritud ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
Määri kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200-220 kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni kuklid muutuvad kaunilt kuldseks.
Lase köögirätiku all täielikult jahtuda ja seejärel lõika kuklitelt tükk pealt ära, täida moosi ja vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale.




Maitseks lisasime tonka uba

Inspiratsiooniks:

Õunaroosid Iinalt

Sellest taignast saab teha ka õunaroose: eriti punased õunad pooleks, siis pikemat äärt mööda õhukesed viilud, need suhkruga vette ja keeta tasasel tulel kergelt läbi, et nad muutuksid painduvamaks. Hapet ära lisa, see teeb õunad katki!!! Jahuta.
PROOVISIN ÜHEKAUPA, ET UMBES 45 G TAIGENT JA IGA ROOSI ERALDI VORMIDA ….
Taignast selline 6 cm riba, määri sulavõiga, puista suhkur ja kaneel (võid ka ära jätta), siis lao õunaviilud keskele nii, et nende serv jääb õielehtede moodi üles.
Keera peale alumine serv ja keera rulli, lõika sobivas kohas roos läbi, pane muffinipesasse kerkima, määri ja küpseta.

Salapärane tonka uba ja üks kreemine kook tonkaga (Umamist)


Tänases postituses saad lähemalt tuttavaks viimasel ajal toidusõprade seas üha rohkem populaarsust kogunud magusa vürtsi tonkaga.
Tonka uba on tonka puu seeme ja pärit on see Lõuna-Ameerika vihmametsadest. Aromaatne vili meenutab pisut vanilli ja mandleid, tundlikum maitsemeel võib ära tunda ka kaneeli, karamelli ja nelgi noote. Mehhikos lisatakse pisut tonka uba tihtipeale vanilliekstrakti sisse, et rõhutada aromaatsust. Tonka uba sobib imehästi kookide, küpsiste, kreemide, jäätiste ja muude dessertide sisse, aga samuti nagu vanilli puhul, võib sellega lisada eksootilist maitseelamust soolastesse toitudesse (proovi näiteks tiigerkrevettide või kammkarpide marineerimiseks). Tänu erakordsetele lõhnaomadustele kasutatakse seda ka seepide, parfüümide, küünalde ja tubaka valmsitamisel. Tonka puhul räägitakse enamasti ka selle toksilise kumariini sisaldusest, mistõttu selle müük USAs lubatud ei ole. Euroopas ja mujal peetakse tonka kasutamist ohutuks. Selleks, et kumariini kogus ohtlikuks osutuks, peaks neid ube sööma peotäite kaupa, aga tegelikult piisab ühe suure koogi maitsestamiseks umbes 1/3 oast. The Atlantic kirjutab, et ühest oast piisab umbes 80 portsjoni maitsestamiseks. Selleks, et kumariini kogus oleks tervisele kahjulik, tuleks korraga ära süüa vähemalt 30 uba. Sellistes kogustes on kahjulikud ka teised tuntumad vürtsid, nagu näiteks kaneel.

Müstiline tonka
Mõnedes voodoo ringkondades omistatakse tonka oale maagilisi võimeid. Näiteks pidavat tonka uba käes hoides ja soovi soovides soov täide minema. Uba tuleb peale soovi täitumist aga maha matta. Samuti arvatakse, et tonka oa abil on võimalik ihaldatu endasse armuma panna. Ka peetakse tonkat afrodisiaagiks!
Kreemjas kook tonka oaga
Kuna prantslased kasutavad tonka uba juba aastaid oma hõrgutiste maitsestamiseks, siis on ka meie esimene tonka-retsept pärit Prantsusmaalt. Täpsemalt põlise pariislase, parfüümitootja ja keraamiku Pierre´i retseptikogust, kes seda ajakirja Zeste veergudel jagas. Tulemus on kreemjas ja tänu selles kasutatud ohtrale suvikõrvitsale õrnroheline, tonkaoa tõttu aromaatne ja põnevate maitsenüanssidega.  Soovi korral võib koogivormi põhja enne taigna valamist katta meelepäraste marjadega – sõstarde, kirsside, vaarikate või mustikatega.

Vaja läheb:

*ca 1-1,2 kg suvikõrvitsat
*90-100g võid
*4 suurt muna
*70g suhkrut
*1/3 peenelt riivitud tonka uba (või asenda see vanillikauna seemnetega või 1tl vanilli ekstraktiga)
*150g jahu
*soovi korral marju

Tee nii: Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri ümmargune koogivorm põhjast ja külgedelt võiga kokku, kata õhukese jahukihiga. Koori ja tükelda suvikõrvits(ad). Aja suur potitäis vett keema ja keeda suvikõrvitsatükke ca 15 minutit. Kurna suvikõrvits korralikult (lase sõelal jahtuda) ja purusta suures kausis saumikseriga ühtlaseks heleroheliseks püreeks. Lisa suvikõrvitsapüreele tükeldatud toasoe või, kasuta mikserit või saumikserit, kuni saad ühtlase segu. Vahusta teises kausis munad ja 70g suhkrut. Lisa munasegu suvikõrvitsa-või segusse. Riivi 1/3 tonka uba ja lisa 150g jahu, sega kuni saad ühtlase (üsna vedela) taigna. Kui kasutad marju, kata vormi põhi marjadega. Vala tainas vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus ca 40-50 minutit. Katsu tikuga, kas kook on valmis. Kui tikk saab taignaseks, keera kuumus veidi maha ja hoia kooki veel 10 minutit ahjus. Tõsta kook ahjust välja ja lase umbes 10 minutit jahtuda. Keera kook serveerimistaldrikule ja lase hea maitsta! Kõrvale sobib hästi mõni hapukas marjakaste (juhul, kui küpsetasid ilma marjadeta koogi).


Kommentaarid