Idee siit
Bubble tee on Taiwani saarelt pärit jook, mille klassikaline versioon
koosneb tapioki pärlitest, siirupist, jääst ja mustast teest.
Joogi muudavad eriliseks tapioki pärlid. Pallikesed on nätsked ja
vetruvad ning omandavad selle joogi maitse, mille sees neid hoitud. Jooki
serveeritakse kõrrega, mille ava on piisavalt suur, et pärlikesed sellest läbi
mahuksid.
Mis on tapioki pärlid?
Tapioki pärlid valmistatakse tapioki jahust, mis on iseäranis
Lõuna-Ameerikas levinud, maniokijuurest valmistatud toode. Tapioki jahu on
gluteenivaba, ent samas väga tärkliserikas. Jahu on hästi seeditav ja ise üsna
maitsetu, vaid omandab teiste toiduainete maitse. Seda kasutatakse nii
küpsetistes, suppides, kastmetes, pudingites.
Kuidas valmistada bubble teed?
Esmalt tuleb valmis keeta tapioki pärlid. Leia juhend pakendi pealt,
sest valmistamisõpetus võib tulenevalt pärlite tootmisest olla erinev.
Need mustad Umami.ee pärlid kalla keevasse vette (1 osa pärleid, 10 osa
vett), keeda 30 minutit tasasel tulel.
Lülita kuumus välja ja lase kaane all veel pool tundi haududa. Pane üks
pärlike prooviks suhu: see peab olema pehme, vetruv ja nätske. Kui see on seest
kõva, vajavad pärlid pikemat keetmisaega. Kalla pärlid sõelale ning loputa
külma veel all. Pane pärlid kausikesse ootele, kalla neile peale siirupit, et
nad üleni kaetud oleksid.
Järgmiseks valmista tee: võid teha nii tavalise musta tee või matcha
piim. Tee see valmis ja jäta jahtuma. Lisa teele kindlasti suhkrut (või mett).
Nüüd pane koostisained kokku: võta serveerimisklaas ja tõsta lusikaga
kõige põhja tapioki pärlid (ca 3-4 spl joogi kohta). Tõsta peale mõned
jääkuubikud. Seejärel kalla peale tee. Kui kasutad musta teed, siis lisa ka ¼
ulatuses piima ja maitse järgi veel lisaks siirupit.
Nippe ja nõuandeid
• Tapioki pärlid lisa kindlasti keevasse vette. Kui kallad pärlid külma
vette, lagunevad need.
• Pärlid võid valmis keeta eelmisel päeval ja jätta siirupi sisse
külmikusse ootele. Kauemaks ei soovita ootele jätta, sest pärlid lähevad liiga
pehmeks ja kaotavad nätskuse.
• Maitsed saad paika kogemusega: näiteks kui magusat jooki soovid või
kui kanget teed eelistad.
• Musta tee asemel võid kasutada ka näiteks jasmiini- või oolong teed.
• Piima asemel võid kasutada igasuguseid taimseid piimasid, sh soja-,
riisi-, kookose-, kaera-, mandlipiim.
• Joogi peale võid lisada ka vahukoort või taimse variandi puhul
kookosevahtu. Pane kookospiim 12 tunniks külmkappi, mikserda vahtu kookospiima
peale kogunenud tahke osa. Sulata (vegan) valge šokolaad ja sega mõned
lusikatäied kookosvahtu šokolaadi sisse, seejärel ühenda kaks kreemi täielikult
ning hoia ca 45 minutit sügavkülmas. Selle aja jooksul muutub vaht tugevaks
(kauem ära hoia, sest see hakkab külmuma). Pane kondiitrikotti ja pigista joogi
peale.
• Eestis saad bubble teed maitsta Tallinnas, Balti Jaama turul asuvas
Hiina tänavatoidu restoranis Nüface, mis valmistab jooki India Assami mustast
teest ja kui olete Hiinas, Tiibetis või Nepaalis magusat piimateed joonud, siis
see maitsebki nagu üks magus piimatee.
Kommentaarid
Postita kommentaar