PITA

Pita ehk taskuleib on üks Vahemere äärsete maade ja Lähis-Ida hulgalistest lameleibadest, mille omapäraks on leiva sees olev õõnsus või tasku. Põhjalikult läbi sõtkutud ja kaks korda kerkida lastud taigen küpseb väga kuumas ahjus nii pealt kui alt kiiresti läbi, kuumenenud süsihappegaas ja veeaur aga tõstavad taigna keskosa pallina üles. Ahjust välja tulles vajub leib küll uuesti kokku, kuid leiva keskele jääb õõnsus, mis täidetakse kas mingi liha- või köögiviljahautisega või kebabiga.

25 g pärmi või pakk kuivpärmi

300 ml  käesooja vett

1 tl soola

1 tl suhkrut

400-450 g nisujahu

Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa suhkur ja sool. Lisa niipalju jahu, kui segusse mahub, ent tainas ei tohi liiga kõva olla.

Sõtku hoolega läbi, kuni saad sileda ja läikiva taina. Kata tainakauss köögirätikuga ning lase tund aega kerkida.

Pane ahi 250 C peale kuumenema, tõsta küpsetusplaat samuti ahju.

Jaota tainas 10 palliks ja rulli need 5 mm paksuseks ja 12 cm läbimõõduga veidi ovaalseteks pätsideks. Puista kergelt jahuga üle, kata puhta rätikuga ning lase veel 15 minutit kerkida.

Tõsta pooled tainatükid kuumale ahjuplaadile. Küpseta kuumas 250-kraadises ahjus umbes 7 minutit. Pita-saiad peavad jääma heledad, aga siiski läbi küpsema.

Tõsta valmis pitad leivakorvi, kata jahtumise ajaks rätikuga (siis ei muutu pita-leivad kõvaks).

Küpseta ülejäänud tainatükid samal moel.

Kui kasutad kuivpärmi, siis sega kausis jahu, sool, suhkur ja kuivpärm ning sega juurde umbes 42 C vesi.




Kommentaarid