IIRI SOODALEIB

 Iiri soodaleib punaste läätsedega

Algne idee siit

Ahjusoojalt koos võiga viib see küpsetis keele alla. Maitseb hommikukohvi kõrvale, koos juustuga on seda hea pakkuda ka külla tulnud sõpradele esimese nälja kustutamiseks ja oma perele argiõhtuseks maiustamiseks.

60 g kuivatatud punaseid läätsi

300 g nisujahu

180 g täisteranisujahu

150 g täisterakaerahelbeid

2 tl küpsetuspulbrit

1 tl meresooal – kui teed parmesaniga, siis ole soolaga ettevaatlikum

60 g võid kuubikutena

500 ml keefiri või hapupiima

1 suur muna


I variant - 200 g kuivatatud puuvilju (rosinad, aprikoosid, jõhvikad)

II variant – 120 gr riivitud parmesani , ole soolaga siis tagasihoidlikum

Pane ahi 180 kraadi juurde sooja. Keeda läätsed vees päris pehmeks (15–20 minutit). Nõruta ja jäta ootele. Sega suures kausis omavahel kuivained: jahud, kaerahelbed, küpsetuspulber, sool. Lisa võikuubikud, näpi segamini. Sega kahvliga väiksemas kausis omavahel keefir ja muna, kalla kuivainetele. Lisa läätsed ja kuivatatud tükeldatud puuviljad (lõika aprikoosid ribadeks) või riivitud parmesan. Taigen on selline pehmeke, käega segad.

Laota tainas õrnalt jahuga kaetud pinnale ja jaota 4 tk.

Vormi küpsetuspaberiga kaetud plaadile 4 ümmargust lapikut ketast, tee peale 4 sügavat lõiget, moodustades X-i, või tõmba terava noaga peale lihtsalt viltused triibud. Tõsta soovi korral kahte võiga määritud leivavormi. Neid lõikeid pidi on hea pärast murda.

Küpseta 35–40 minutit või kuni pätsid on läbi küpsenud. Võid katsuda küpsust tikuga. Tõsta ahjust ja jäta jahtuma.




Kommentaarid