LAMBALIHAHAUTIS mustade ploomide ja aprikoosidega (tagine)
Idee siit
Tagine on Maroko köögi kuulsaim roog ja päkapikumütsikujulise kaanega
tagine’ipotid Maroko köögi tunnuseks. Magusad puuviljad, soojad vürtsid ja
tomatine kaste saavad koos lihaga haududa pikalt ja täpselt õiges niiskuses.
Meie tegime pannil, kaane all, kuniks meil seda „päkapikumütsi“ ei
ole.
Koostisosad
1 suur hakitud sibul
2 hakitud küüslauguküünt
1 spl jahvatatud koriandrit
1 spl Ras-el-hanout’ maitsesegu (võib asendada garam masala’ga)
2 spl õli
600 g tükeldatud lambaliha (nt lambakael, abaliha, kints vm)
60 g kuivatatud aprikoose
60 g kuivatatud ploome
400 g purk purustatud tomateid
5 dl puljongit
soola
musta pipart
suhkrut
1 sidruni koor
värsket koriandrit
Kuumuta pannil või tagine’i-poti põhjas õli ja prae sibulat keskmisel kuumusel mõni minut. Lisa küüslauk ja vürtsid ning prae kõik mõne minuti jooksul läbi, pannitäit aeg-ajalt segades. Jälgi, et tükid ei läheks kõrbema.
Eemalda lambalihalt rasv ja kelmed (vajadusel), tükelda 2 cm tükkideks
ja prae kuumal pannil pruuniks. Ära pane
pannile liiga palju liha korraga, see jahutab panni ja pruunistumise asemel
hakkab hautamine! Vajadusel prae mitmes osas.
Lisa pruunistatud liha vürtsi-sibulasegu juurde.
Pane juurde aprikoosid ja ploomid, kalla peale purustatud tomatid ja
puljong, maitsesta soola, pipra ja suhkruga, lisa sidrunikoort ning tõsta nõu
kaanega kaetult 200-kraadisesse ahju. Meie
hautasime täna pannil, mis on tihedalt kaanega kaetud. Vajadusel kata fooliumiga,
et aur välja ei pääseks.
Pannil hauta 1 tund, kontrolli
siis küpsust, sõltub lamba vanusest, vajadusel hauta veel, kuni liha on tõesti
pehme.
Lase küpseda 1 tund, sega siis tagine’i sisu läbi ja aseta ilma kaaneta
veel umbes 30 minutiks ahju.
Maitsesta lõplikult. Serveerides pudista roale värsket hakitud
koriandrit ja tõsta lauale kausid jasmiiniriisi, kuskussi ning maitsestamata
jogurtiga.
Meil on lisandiks
küüslaugu-seesami kartulid ja köögviljapüree ning küüslaugused aedoakaunad.
KÜÜSLAUGUSED AEDOAKAUNAD
400-500 g (külmutatud) rohelisi või kollaseid aedoakaunu
praadimiseks oliiviõli või võid
4 suurt küüslauguküünt
maitse järgi soola
Kui kasutad värskeid oakaunu, siis puhasta need esmalt ja keeda soolaga
maitsestatud vees al dente. Vesi keema, kaunad sisse umbes 2 minutit (sõltub
kui „noored“ kaunad on). Nõruta ja värskenda külma vee all. Lõika oad seejärel
soovi korral pooleks. Külmutatud ube pole sulatada vaja.
Võta suur praepann, aseta mõõdukalt kuumale tulele. Kui pann on kuum,
siis lisa oakaunad ja tubli sorts oliiviõli või võid.
Kui kasutad külmutatud ube, siis lisa need pannile ja kuumuta mõõdukal
kuumusel, aeg-ajalt segades, kuni oad on üles sulanud.
Samal ajal koori küüslauguküüned ja lõika viiludeks. Kui ubadest
eraldunud vedelik on aurustunud, siis lisa pannile küüslauk. Alanda kuumust
ning prae veel umbes 5 minutit, kuni oad on krõbedad ja küüslauk kenasti
kuldne.
Kommentaarid
Postita kommentaar