LAMBAHAUTIS JA KÜÜSLAUGUSED AEDOAKAUNAD

LAMBALIHAHAUTIS  mustade ploomide ja aprikoosidega (tagine) 

Idee siit

Tagine on Maroko köögi kuulsaim roog ja päkapikumütsikujulise kaanega tagine’ipotid Maroko köögi tunnuseks. Magusad puuviljad, soojad vürtsid ja tomatine kaste saavad koos lihaga haududa pikalt ja täpselt õiges niiskuses.

Meie tegime pannil, kaane all, kuniks meil seda „päkapikumütsi“ ei ole.

Koostisosad

1 suur hakitud sibul

2 hakitud küüslauguküünt

1 spl jahvatatud koriandrit

1 spl Ras-el-hanout’ maitsesegu (võib asendada garam masala’ga)

2 spl õli

600 g tükeldatud lambaliha (nt lambakael, abaliha, kints vm)

60 g kuivatatud aprikoose

60 g kuivatatud ploome

400 g purk purustatud tomateid

5 dl puljongit

soola

musta pipart

suhkrut

1 sidruni koor

värsket koriandrit


Kuumuta pannil või tagine’i-poti põhjas õli ja prae sibulat keskmisel kuumusel mõni minut. Lisa küüslauk ja vürtsid ning prae kõik mõne minuti jooksul läbi, pannitäit aeg-ajalt segades. Jälgi, et tükid ei läheks kõrbema.

Eemalda lambalihalt rasv ja kelmed (vajadusel), tükelda 2 cm tükkideks ja prae kuumal pannil pruuniks. Ära pane pannile liiga palju liha korraga, see jahutab panni ja pruunistumise asemel hakkab hautamine! Vajadusel prae mitmes osas.

Lisa pruunistatud liha vürtsi-sibulasegu juurde. 

Pane juurde aprikoosid ja ploomid, kalla peale purustatud tomatid ja puljong, maitsesta soola, pipra ja suhkruga, lisa sidrunikoort ning tõsta nõu kaanega kaetult 200-kraadisesse ahju. Meie hautasime täna pannil, mis on tihedalt kaanega kaetud. Vajadusel kata fooliumiga, et aur välja ei pääseks.

Pannil hauta 1 tund, kontrolli siis küpsust, sõltub lamba vanusest, vajadusel hauta veel, kuni liha on tõesti pehme.

Lase küpseda 1 tund, sega siis tagine’i sisu läbi ja aseta ilma kaaneta veel umbes 30 minutiks ahju.

Maitsesta lõplikult. Serveerides pudista roale värsket hakitud koriandrit ja tõsta lauale kausid jasmiiniriisi, kuskussi ning maitsestamata jogurtiga.

Meil on lisandiks küüslaugu-seesami kartulid ja köögviljapüree ning küüslaugused aedoakaunad.




KÜÜSLAUGUSED AEDOAKAUNAD

400-500 g (külmutatud) rohelisi või kollaseid aedoakaunu

praadimiseks oliiviõli või võid

4 suurt küüslauguküünt

maitse järgi soola

Kui kasutad värskeid oakaunu, siis puhasta need esmalt ja keeda soolaga maitsestatud vees al dente. Vesi keema, kaunad sisse umbes 2 minutit (sõltub kui „noored“ kaunad on). Nõruta ja värskenda külma vee all. Lõika oad seejärel soovi korral pooleks. Külmutatud ube pole sulatada vaja.

Võta suur praepann, aseta mõõdukalt kuumale tulele. Kui pann on kuum, siis lisa oakaunad ja tubli sorts oliiviõli või võid.

Kui kasutad külmutatud ube, siis lisa need pannile ja kuumuta mõõdukal kuumusel, aeg-ajalt segades, kuni oad on üles sulanud.

Samal ajal koori küüslauguküüned ja lõika viiludeks. Kui ubadest eraldunud vedelik on aurustunud, siis lisa pannile küüslauk. Alanda kuumust ning prae veel umbes 5 minutit, kuni oad on krõbedad ja küüslauk kenasti kuldne.




Kommentaarid