PARDIPRAAD

Kuidas küpsetada parti?

Part tuleb tõsta umbes tund enne küpsetama asumist toatemperatuurile soojenema.

Enne küpsetamist torgi pardi nahk siit-sealt kahvli või terava noaga kergelt läbi, et küpsemisel eralduv rasv saaks välja nõrguda.

Soovi korral kalla part üle kannutäie keeva veega - siis tõmbub pardi nahk kenasti trimmi ja paljud kokad väidavad, et nahk jääb krõbedam.

Maitsesta part kindlasti nii seest- kui ka väljaspoolt.

Küpseta parti võimalikult aeglaselt madalal temperatuuril - 150-kraadises ahjus kulub 2-kilose pardi küpsetamiseks u 2 tundi. Seejärel küpseta parti veel umbes kolmveerand tundi tugevamas kuumuses, et saada võimalikult mõnus ja krõbe nahk. 

Kui peaks pardiliha üle jääma, siis see sobib hästi võileibade täiteks ja salatitesse.

 

MEIE TEGIME NII - part ahjus, kastmeks koos pardiga küpsenud köögiviljad ja must ploom. Lisandiks rooskapsapeakesed ja kartulist midagi.

Võta part tund enne ahju panekut toatemperatuurile.

Hõõrusime pardi seest ja pealt soola-pipra seguga. Panime seekord kuivanud sidrunpuju lehekesi ka, hõõrusime käte vahel katki ja segasime soola ja pipra hulka.

Eelsoojendasime ahju 160 kraadini, panime ahjuplaadi põhja 1 suur sibula tükeldatult, siis porgandit, küüslauku ja veel köögivilju, 10 musta ploomi ka, mis küpsevad hästi pehmeks ja need püreestasime pärast kastmeks. Valasime peale 1 klaas vett. Katsime fooliumikupliga.

1 tund küpseb, siis kasta vajadusel leemega, küpseta veel 1 tund, kontrolli küpsust, kasta vajadusel leemega.

Kui liha on pehme tõsta part korraks välja, vala ära köögiviljad ja tekkinud leem, sellest valmista kaste.

Tõsta ahju kuumust 220le ja pista part ahju pruunistuma, et nahk saaks krõbe.

Kastmeks eemalda leemelt liigne rasv, püreesta köögiviljad ja mustad ploomid praeleemes. Vala kastrulisse, keeda, maitsesta, soovi korral lisa rõõska koort.

Mesised rooskapsad - Keeda rooskapsaid 3–4 minutit soolaga maitsestatud vees. Kalla sõelale ja jahuta külma veega. Suuremad rooskapsad lõika pooleks. Kuumuta või-õlisegu praepannil. Lisa rooskapsad ja kuumuta segades, kuni rooskapsad saavad pisut värvi. Lisa mesi, sidrunimahl ja maitseained. Kuumuta veidi.

2 sl + 2 sl võid + 1-2 sl + 1-2 sl sidrunimahla+ 0,5 tl soola + pipart

 

Düšessmassist roosikesed sooja köögiviljalisandiga

1 kg pudrukartuleid kooritult

100 g võid

3-4 munakollast

soola

vajadusel veidi maisitärklist

Soovikohane kuum täidis. Meie tegime täna rosetikesed ja puistame peale seesamit.

Keeda kartulid, kurna, purusta, lisa või ja lahtiklopitud munakollased, sega ühtlaseks ja pritsi tordipritsiga paberiga kaetud plaadile roosikesed. Küpseta kuumas ahjus (umbes 200 kraadi, sest madalamal kuumusel hakkavad laiali valguma) kergelt kuldseks.

Täna siis part ja rooskapsas kartulipüreest küpsetatud roos.





Kommentaarid