PLOOMIGALETT

Põhi:

6 dl nisujahu (kolmandik võib olla rukki- või täisterajahu)

230 g võid

1 tl suhkrut

1 tl soola

1 dl külma vett

 

Täidis:

4 spl suhkrut

2 spl jahu

0,6 dl mandleid – meil on mandlijahu!

6-15 õhukesteks viiludeks lõigatud ploomi (sõltuvalt ploomide suurusest)

(Peale kaneeli)


Pane sõelutud jahu, tükkideks lõigatud või,  suhkur ja sool köögikombaini ja töötle pulse-režiimil puruks. Kui köögikombaini ei ole, pane jahu, suhkur ja võikuubikud suurele vaagnale või lõikelauale ja haki ühtlaseks puruks Piserda peale 0,6 dl jäävett ja töötle veel, kuni tainas hakkab "kokku hoidma". Võid lisada vajadusel ka ülejäänud 0,4 dl jäävett, aga tee seda supilusikatäite haaval. Ära tainast üle sega (kogu taina segamise protsess võtab aega max 1 minut)! .

Võta tainas köögikombainist, vajuta lapikuks, keera kilesse ja pane 1 tunniks külmkappi. 

Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5-0,6 cm paksuseks kettaks ja tõsta rulli abil või suure spaatliga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võid teha ka mitu väiksemat galetti.

Täidise jaoks purusta köögikombainis mandlid (või kasuta mandlijahu), suhkur ja jahu. Laota mandlipuru tainale, jättes ääred u 5 cm ulatuses vabaks. Tõsta õhukesteks viiludeks lõigatud ploomid mandlitäidisele nii, et need on osaliselt üksteise peal, soovi korral raputa üle kaneeliga ja keera taina äär nende peale. Aseta galette 20 minutiks külmkappi ja küpseta seejärel ahjus 180 kraadi juures u 1 h ja 10-20 minutit, kuni ääred on kuldsed ja pirukas läbi küpsenud.




Kommentaarid