Brunsviger on Füüni saarelt pärit pehme, karamellise suhkrukattega pärmitainast kook.
Kook on parim küpsetamise päeval ning sobib hästi nii hommikukohvi kui
ka tassikese pärastlõunase tee kõrvale. Võid kooki serveerida soojalt, siis on
see eriti maitsev!
42-50 g värsket pärmi (ehk 1 pakk)
2.5 dl käesooja piima
2 suurt muna
500 g nisujahu (u 9 dl)
2 sl suhkrut
0.5 tl soola
75 g sulatatud võid
Suhkrukate 1. variant:
150 g Dansukkeri fariinsuhkrut
150 g võid
Suhkrukate 2. variant:
150 g suhkrut
100 g võid
0,5 dl piima
Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde munad, Lisa jahu, suhkur ja
sool ning seejärel jahtunud sulavõi. Sõtku, kuni tainas kausi servadest lahti
lööb.
Puista peale veidi jahu ning lase köögirätikuga kaetult soojas
tuulevaikses kohas 30 minutit kerkida.
Vooderda 24x32 cm ahjuplaat või -vorm küpsetuspaberiga. Kummuta
kerkinud tainas vormi ning silu-lükka kas märgade või kergelt õliste kätega
ühtlaselt laiali. Lase köögirätikuga kaetult 15 minutit kerkida.
1. variant suhkrukatet: Selleks sega väikeses potis suhkur ja või ning
kuumuta tasasel tulel segades, kuni segu on ühtlane. Ära keeda!
2. variant suhkrukatet: Selleks karamellista poti põhjas suhkur, lisa või ja piim. Sulata madalal kuumusel ühtlaseks.
Suru sõrmedega kerkinud tainasse hulgaliselt sügavaid auke-vagusid,
jättes servad 1-2 cm ulatuses puutumata. Kalla suhkru-võisegu antud aukudesse
ja vagudesse.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kook on kenasti
kerkinud ja läbi küpsenud ning suhkrusegu karamellistunud.
Võta kook ahjust välja ja lase enne tükkideks lõikamist veidi jahtuda.
Kommentaarid
Postita kommentaar