BRUNSVIGER EHK TAANI PEHME SUHKRUKOOK

Brunsviger on Füüni saarelt pärit pehme, karamellise suhkrukattega pärmitainast kook.

Kook on parim küpsetamise päeval ning sobib hästi nii hommikukohvi kui ka tassikese pärastlõunase tee kõrvale. Võid kooki serveerida soojalt, siis on see eriti maitsev!

42-50 g värsket pärmi (ehk 1 pakk)

2.5 dl käesooja piima

2 suurt muna

500 g nisujahu (u 9 dl)

2 sl suhkrut

0.5 tl soola

75 g sulatatud võid


Suhkrukate 1. variant:

150 g Dansukkeri fariinsuhkrut

150 g võid


Suhkrukate 2. variant:

150 g suhkrut

100 g võid

0,5 dl piima


Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde munad, Lisa jahu, suhkur ja sool ning seejärel jahtunud sulavõi. Sõtku, kuni tainas kausi servadest lahti lööb.

Puista peale veidi jahu ning lase köögirätikuga kaetult soojas tuulevaikses kohas 30 minutit kerkida.

Vooderda 24x32 cm ahjuplaat või -vorm küpsetuspaberiga. Kummuta kerkinud tainas vormi ning silu-lükka kas märgade või kergelt õliste kätega ühtlaselt laiali. Lase köögirätikuga kaetult 15 minutit kerkida.

1. variant suhkrukatet: Selleks sega väikeses potis suhkur ja või ning kuumuta tasasel tulel segades, kuni segu on ühtlane. Ära keeda!

2. variant suhkrukatet: Selleks karamellista poti põhjas suhkur, lisa või ja piim. Sulata madalal kuumusel ühtlaseks. 

Suru sõrmedega kerkinud tainasse hulgaliselt sügavaid auke-vagusid, jättes servad 1-2 cm ulatuses puutumata. Kalla suhkru-võisegu antud aukudesse ja vagudesse.

Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kook on kenasti kerkinud ja läbi küpsenud ning suhkrusegu karamellistunud.

Võta kook ahjust välja ja lase enne tükkideks lõikamist veidi jahtuda.




Kommentaarid