Hea saia retsept
350–370g nisujahu
250 ml käesooja vett – täna proovime 1 portsjon
teha peedimahlaga, küsi Iinalt ja mustadeks kukliteks küsi Iinalt söepulbrit
1 spl õli (vastlakuklile 50 g pehmet võid)
25 gr pärmi (vastlakuklile 30 g)
1 triiki tl soola
1-2 tl suhkrut (vastlakuklile rohkem)
Lahusta pärm vees kuni see on täiesti sulanud.
Lisa õli.
Lisa jahule sool ja suhkur, sega läbi.
Lisa jahusegu veele järkjärgult kuni taigen on ühtlane. (Vastlakuklile lisa pehme või siis, kui tainas on juba ühtlaseks segunenud ning sõtku tainasse). Jäta üheks tunniks kile alla kerkima. (Kui on aega, siis vajuta vastlakukli tainas alla ja lase veelkord kerkida).
Kerkinud taignast vormi kena saiapäts ja küpseta 30
min 180–190-kraadi C juures.
NB! Vanaemade aegne jutt, et taigen
peab sõtkudes käte küljest lahti tulema ei kehti. Sellise rohke jahuga tehtud
sai on kõva ja paha. Taigen on täiesti rullitav, ainult rullimise alla ja peale
peab parasjagu jahu riputama, et see rulli ja laua külge kinni ei jääks.
Sobib igasuguste pärmitaignast küpsetiste
tegemiseks – kuklid, saiad, saiakesed, pitsapõhjaks, kreemisaiaks. Vastavalt
sellele, millist hõrgutist soovid teha, lisa maitseaineid (suhkrut,
vanillisuhkrut, kardemoni jne). Ja saiale võib peale riputada või lausa
taignasse segada igasugu seemneid.
NB! Jahvatatud kõrvitsaseemned teevad saia
roheliseks – aga maitse on HEA! Mmm – peale riputatud juust teeb saia eriti
mõnusaks.
Kui selle saia tegemisega hakkama ei saa – siis ei
tasu enam proovidagi…
Suurema saia tegemiseks võta peale jahu kõiki teisi
aineid topeltkogus, jahu 750–770g.
JAHU KOGUS on VÄGA TÄHTIS! Pigem vähem kui rohkem.
![]() |
Peedi ja spinatiga värvitud kuklid. Täidetud jõhvikamoosi ja vahukoore-mascarponekreemiga |
Kommentaarid
Postita kommentaar