Ise tehtud grillvorstid
Grillvorstide tooraineks kasutatakse kõige enam ikkagi
sealiha, lihakoguse hulgas peab kindlasti olema ka pekki, vähemalt ¼
lihakogusest, võid lisada ka köögivilju aga kui kuiva vorsti ei taha, siis pekk
käib ikka vorsti sisse. See annab vorstile mõnusa mahlasuse, (sea)seljapekk on
valikutest parim, kuid sobib ka küljepekk. Oluline on ka, et kui kasutad
metsloomaliha, tuleb pekki rohkem lisada, muidu jääb vorst kuiv. Kamara
eemaldamine pekilt on vaba valik, liha läbi hakklihamasina ajades muutub mass
ühtlaseks nagunii. Samuti tuleb välja valida sobivad lisandid, valikuid ja
mänguruumi on siin palju (köögiviljad, juust jne), kuid tasub siiski olla
mõõdukas ning arvestada, et valida tuleks lisandid, mis valmivad samal ajal
põhitoorainega, ka ei tohiks lisandite tükid olla liialt suured.
Jämedama konsistentsi saavutamiseks võib lisada
hakkmassile noaga hakitud liha. Kui soovime panna vorstitaina hulka ka
köögivilju, tuleks kasutada neid eeltöödeldud kujul. Lisada võib ka keedetud
kartuleid.
Kogu lihamass tuleb läbi hakklihamasina ajada. Selleks,
et saavutada eriti ühtlane vorstimass, tuleks liha läbi masina mitu korda
ajada. Pärast massi ühtlustamist lisa maitseained ning sõtku kõik veel kord
korralikult läbi. Välja valitud lisandid lisatakse pärast lihasegu korralikku
läbisõtkumist. Segu ei tohiks kindlasti kuiv jääda, vajadusel lisa julgelt
vett, osa veest sobib grillvorstide puhul ideaalselt asendada õlle või veiniga.
Nüüd tuleb vorstisegu seisma jätta (vähemalt pooleks tunniks, kuid kui valmistamisega
kannatab oodata, siis lasta seista üleöö), nii saab lihamass maitseainetest
paremini läbi imbuda.
Soolatud naturaalsooli tuleb enne kasutamist kusagil
pool tunnikest käesoojas vees leotada. Enne vorstimassi toppimist soolde võid
alati praadida väikese proovitüki, et kontrollida maitset, juhul kui maitset
tundub olevat liiga vähe, saab nüüd veel olukorda parandada.
Leotatud seasool tõmba vorstipritsi toru otsa nii
palju, kui seda sinna mahub ja hakka vaikselt ühtlaselt vändates soolt täitma, seo
sooleots siis, kui oled juba täitmist alustanud, siis ei jää sooleotsa
õhumulli. Sooli ei tohi kindlasti liiga täis toppida, vastasel juhul lähevad
need grillimisel lihtsalt lõhki. Grillvorst peab pigem jääma pehme, kui ikkagi
tekkisid mõned õhumullid, siis tuleb need õrnalt välja libistada. Keera paraja
pikkusega vorstideks, keerde peale tehes tuleb vaadata, et need jookseks
ühtpidi, muidu võib juhtuda, et need tulevad lahti. Kuumutage valmis
vorstijuppe 80°C vees kusagil 15 minutit. Toorvorstide puhul ei ole eelnev
kuumutamine vajalik, võib otse grillile panna, eriti hea on grillvorstid enne
grillimist kergest suitsust läbi lasta.
KLASSIKALINE BAASRETSEPT
Toorvorsti põhiretsept
• 750 g väherasvast sealiha
• 250 g seapekki
• 1–2 tl soola
• 1 tl jahvatatud musta pipart
• 500 g vorstisoolikaid
Vorsti valmistamiseks lase sealiha koos pekiga läbi
hakklihamasina. Peenema konsistentsi saavutamiseks tee seda mitu korda,
jämedama koostise jaoks sega hakkmassi hulka noaga hakitud liha. Kui soovid
lisada vorstimassile ka köögivilju, kasuta sügavkülmutatud või eeltöödeldud
köögivilju ning keedetud kartuleid. Seejärel maitsesta peenestatud vorstimass
soola-pipraga ning lisa muid meelepäraseid maitseaineid. Näiteks võib sellesama
põhiretsepti ainetele lisada hakitud küüslauku või tükeldatud peterselli ja
murulauku. Kasutades erinevaid lihasid, maitseaineid ja ürte, on tulemuseks
väga erineva maitsega vorstid. Valmis segu topi vorstisoolikatesse ja keera
kokku, soovi korral riputa ööpäevaks kuivama. Samast hakksegust võib vormida
käte vahel kotletid, kroketid või piklikud pätsid ning neid grillida või pannil
küpsetada.
RETSEPT NR 1
400g veiseliha
600g rasvasemat kondita sea ribiliha
200 ml piima
1 suur sibul
0,3tl
jahvatatud tšillipipart
1tl kuivatatud majoraani
1tl soola
1spl võid või õli
9-10m puhastatud lambasoolt
Valmista hakkliha. Puhasta ja haki sibul, prae võis
klaasjaks. Sega kokku hakklihad, praetud sibul, maitseained ja klaas piima.
Sõtku korralikult läbi. Küpseta pannil tükk hakkliha, maitse ja vajadusel maitsesta
veel.
Lõika lambasooled 1-1,5m juppideks. Pese sooled
jooksva vee alt läbi, lase voolav vesi ka soolest läbi joosta. Pigista
üleliigne vesi välja. Hea, kui on olemas hakklihamasinal vorstiotsik, aga saab
hakkama ka lehtriga, kuhu siis peenike lambasool otsa ära mahub. Plastikust
vorstiotsiku soovitaks enne soole lisamist toiduõliga kokku määrida, siis on
mugavam soolikat otsikule lükata ja pärast jookseb ka soolikas lihtsamalt maha.
Lükka kogu soolikas vorstiotsikule, seo soole otsa sõlm ja torka tikuga väike
auk sisse, et tekkiv õhk välja pääseks. Lükka hakkliha üsna pehmelt soolikasse,
seo lõppu sõlm ja torka jälle auk. Keera pikale vorstile iga 15cm jäärel keerd
sisse, siis saad sobiva pikkusega grillvorstid. Grilli samal päeval väligrillil
või küpseta praeahjus kuldpruuniks.
RETSEPT NR 2 Sinepiseemnetega grillvorstid
1,8 kg ilma kamarata seakaelakarbonaadi või praeliha
200 g seapekki
7-8 sibulat
peotäis küüslauguküüsi
0,5 purki Prantsuse tüüpi täisterasinepit
1 dl tummisemat tomatiketšupit
3 sl suhkrur
värskeltjahvatatud musta pipart
umbes 3 sl soola
400 ml vet, millest 100 ml võib olla valge vein
sea- või lambasooli
Tükelda liha ja pekk kuubikuteks ning töötle
köögikombainis vaheldumisi koos koortest puhastatud sibulate ja
küüslauguküüntega parajalt jämedakoeliseks massiks. Hakklihamasinaga saab
üldjuhul liiga peeneks hakitud liha, köögikombain jätab sobivama tekstuuriga
massi. Lisa hakitud lihale maitseained ja vedelikud ning sega kätega ühtlaseks
pehmeks massiks. Soola lisa maitse järgi. Segada tuleb niikaua, kuni
vorstitainas hakkab kergelt kleepuma.
Täida meelepärase pikkusega soolejupid vorstiseguga,
keera paraja pikkusega vorstideks. Sooleotsad võid siduda puuvilllase jämeda
niidiga või siduda omavahel rõngaks. Ettevaatust, sooli ei tohi liiga täis
toppida, muidu võivad nad küpsedes katki minna! Õige grillvorst peab jääma
pigem pehme, õhumullid suru aga kindlasti välja.
Enne grillimist võiks lasta vorstidel umbes ööpäeva
külmkapis seista ja laagerduda, siis tulevad maitsed kõige paremini esile.
Kõrvale sobib mistahes suvine salat, aga piisavalt hea
on ka lihtsalt viilutatud tomat koos värskeltjahvatatud musta pipra ja
soolahelvestega.
RETSEPT NR 3
Vürtsikad
vorstid
• 1 kg taist sealiha
• 350 g searasva
• 4 purustatud küüslauguküünt
• 1 peenestatud sibul
• 6 hakitud tšillikauna
• 4 sl brändit
• 3 sl siidriäädikat
• 1 tl jahvatatud musta pipart
• 1 tl Tabasco kastet
• 1 tl soola
• 500 g vorstisoolikaid
Lõika sealiha suuremateks tükkideks ja lase läbi
hakklihamasina. Sega juurde ülejäänud ained (v.a vorstisoolikas) ning lase veel
kord läbi hakkmasina. Topi saadud mass vorstisoolikasse või vormi käte vahel
piklikud vorstikesed.
Küpseta pannil või grillil.
Kommentaarid
Postita kommentaar