TANGUVORSTID VEREGA JA ILMA

Verepulbrist verivorstid

Retsept siit


1 kg odrakruupe
600-800 g pekisemat läbikasvanud liha
300-400 g sibulat
125 g verepulbrit
0,5 l vett
Seasoolikaid
1,5 spl soola
2 tl pipart
2 spl majoraani
1 spl tüümiani
1 tl jahvatatud muskaati

1. Pese kruubid vett vahetades korralikult puhtaks — senikaua, kuni loputusvesi on täiesti selge. Pane keema, 1 kilo kruupide peale arvesta 2-2,5 liitrit vett. Keera kuumust vaiksemaks, lase podiseda, kuni kruubid on peaaegu pehmed. Vii kruubid jahedasse jahtuma.
2. Vahepeal lõika liha kuubikuteks ja haki sibul. Prae liha vaiksel tulel ja natukese aja pärast lisa sibul, prae koos edasi sibula klaasistumiseni. Lisa praadimise ajal soola ja pipart. Tõsta pliidilt ära ja lase jahtuda.
3. Nüüd valmista verepulbri segu ja soolikad ette. Selleks võta ettenähtud kogus pulbrit ja pool liitrit külma vett. Lisa vett pulbrile vähehaaval ja sega kogu aeg, nii ei teki tükke. Sooled pese veega läbi, nii näed ka, kas nad on terved ja parem on ajada lehtri otsa. Kui kuskil märkad auku, siis lõika selle koha pealt soolikas läbi.
Kuna soolikaid müüakse soolatult, saab vorsiteost järelejäänud soolaga üle puistata ja panna kotti tagasi. Nad säilivad külmkapis edukalt ja vorsti saab teha veel mitu-mitu laari.
4. Vorstisegu saamiseks lisa jahtunud kruupidele praetud sibul ja liha, maitseained ning sega korralikult läbi. Nüüd maitse ja lisa kas soola või teisi maitseaineid, mida parasjagu vaja. Segu peab olema pigem soolasem, sest vorstide keetmise ajal soolasus väheneb. Nüüd on aeg lasta teistelgi maitsta, aga olge siin ettevaatlikud, sest segu on maitsev ja soolikate täitmiseks võib väheks jääda!
Lõpuks vala valmis kruubimassi sekka veresegu ja sega hoolega läbi.
5. Nüüd pane paika vorstipress või hakklihamasin (selle otsa tuleb muretseda soolikatele sobiva suurusega lehter). Samal ajal pane tulele laia (soovitav ka paksema) põhjaga pott veega, kuhu on lisatud näpuotsaga soola.
Lükka soolikas lehtri otsa ja täida masin(press) vorstiseguga. Kui üks ajab segu ette, siis teine peab jälgima, et mass läheks ühtlaselt soolikasse. Pane tähele, et soolikas ei saaks liiga pungil täis, muidu ta keeb lõhki. Täidetud vorstisoolikale keera keerud peale, et oleks koht, kust verivorste hiljem lahti lõigata. Pane vorstid alusele, siis on neid hea kuumenema libistada. Lase vorstidel keeda umbes 15-20 minutit vaiksel tulel. Tõsta vorstid sõelaga veest välja ja jahuta kiiresti. Ongi valmis!



Verivorstid


3 kg verivorstide tegemiseks läheb vaja:
2,5 l vett
1 l verd
1 kg odrakruupe
500 g suitsupekki,
soola, pipart, vürtsi ja majoraani
300 g sibulat
2 sl võid
10 m seasoolt
Lisaks võib kasutada ka valmis maitseainesegu

Pese kruubid ja keeda nõrgalt kuumusel (ei tohi lasta pudruks minna), kui kruubid on paisunud, siis tuleb need jahutada.
Seejärel pruunista madalal kuumusel ja väga kergelt sibul ja suitsupekk, et kõik head maitsed saaksid vallanduda.
Lisa hakitud ja võis kuumutatud sibul ja pekk kruupidele.
Lisa maitseained ning läbi sõela kurnatud veri.
Täitke seasooled pudruga, siduge otsad kinni ja pange vähese soolaga maitsestatud vette. Kõige mugavam on seasoolte täitmiseks kasutada vorstipritsi.
Kuumutage aeglaselt 10-15 minutit, kuid ärge laske keema, sest muidu sooled lõhkevad. Pärast veest võtmist asetage vorstid üksteise kõrvale jahtuma.
Kuidas verivorste küpsetada?
Seasooles küpseb verivorst 20-30 minutit. Krõbeda verivorsti saamiseks tuleb seda küpsetada madalal temperatuuril, umbes 150-175 kraadi C juures. Praeahjus küpsetamiseks pange nõusse veidi rasva ja vett auru tekkimiseks. Kui praete verivorste pannil, siis tuleb vorstid alguses jahedale pannile asetada ja heas koguses võid või õli lisada. Kindlasti tuleb vorstidesse teha mõned augud, vastasel juhul võivad vorstid kuumal pannil lõhkeda.

Vereta tanguvorst

0,5 kg odratangu või -kruupi

1 l vett

500 g kuubikuteks lõigatud peekonit/suitsuliga/küljepekki

2 hakitud sibulat

0,5 tl jahvatatud pipart

0,5 tl purustatud vürtsi

0,5 tl majoraani või tüümiani

1 tl suhkrut

vorstisoolikaid

keetmiseks vett, soola, vürtsi

Pese tangud või kruubid ja keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Pruunista liha ja sibul, pane kruupide juurde. Poolpehmeks keedetud puder jahuta, lisa maitseained ja sega hästi läbi. Topi saadud mass ettevaatlikult soolikasse ning seo vorstideks. Pane need soola ja vürtsidega maitsestatud sooja vette, keeda madalal kuumusel 10–15 minutit. Enne serveerimist prae pannil või küpseta ahjus krõbedaks.

 
Verivorstid verega


Kommentaarid