Poke puhul on tegemist Hawaiilt pärit
taljesõbraliku tänavatoiduga, mis on mõjutatud ka Jaapani köögist, kuna
sisaldab enamasti toorest kala või muid mereande, mis on kas sidrunimahlas
kiirelt marineerunud või õrnalt maitsestatud.
Poke tähendab Hawaii keeles tükeldamist ehk
tegemist on tükeldatud toitu sisaldava kausiga.
Poke-kausi koostisosad sõltuvad sööja
maitse-eelistustest, sisaldades riisi- või klaasnuudleid, värskeid ja rohelisi
toiduaineid ning kastet. Riisinuudlid võib asendada ka riisi, kinoa, tatra,
bulguri või munanuudlitega.
Kindel komponent, mis poke-kausis alati võiks olla,
on värsked idandid.
Kindlad reeglid selle roa valmistamisel puuduvad
ning tuleb sobitada kokku komponendid, mis sööjale endale meeldivad.
Väike spikker poketajale:)
Poke valmistamisel lähtu lihtsatest punktidest:
1. Vali põhi:
Pruun riis/valge
riis/riisinuudlid/suvikõrvitsanuudlid/läätsed/salatilehed. Meil on täna näiteks
mustad läätsed
2. Vali lisandid:
Avokaado/oad või
kikerherned/kurk/porgand/mango/wakame/redis/kapsas/koriander/
3.Vali 1 proteiin:
Lõhe/tuunikala/krevetid/tofu/ suitsukana
4.Vali kate:
Seesamiseemned/pähklid /kalamari/roheline sibul
/röstitud sibulahelbed
5. Vali meelepärane kaste!
Näiteks:
peotäis salatilehti
100 g keedetud riisi
2 sl meelepärast kastet*
väike peotäis punase kapsa ribasid
0,5 küpset avokaadot
1 sl hakitud koriandrit
75 g külmsuitsulõhet
musta kalamarja ja seesamiseemneid
Pane salatilehed kaussi, lisa riis ja seejärel kaste. Laota peale kapsaribad, viilutatud avokaado, koriander ja lõhekuubikud. Raputa peale pisut kalamarja ja seesamiseemneid!
*Kastmena võid kasutada nii koore kui ka õlibaasil
kastet. Minule meeldib koorene kaste. Antud retseptid kasutasin Hellmann´si
koorest ürdikastet!
Poke-kauss
lõhega (kahele)
200 g värsket lõhet
beebispinati lehti
punt jääsalatit
1 keskmine porgand
1 väiksem kurk
pool paprikat
2 peotäit mungoa idandeid
40 g Wakame salatit
peotäis riisinuudleid/ keedetud riisi/keedetud
musta läätse
Kaste:
1 sl seesamiõli
2 sl sojakastet
1 tl mett või agaavisiirupit
soola
Valmistamisaeg 10 minutit
Juhised:
Sega kokku kastme koostisosad. Tükelda lõhe ning
maitsesta kergelt soolaga. Tükelda kõik ülejäänud komponendid. Vala keev vesi
riisinuudlitele, lase 10 minutit valmida ning kurna üleliigne vedelik välja.
Jaga kahte kaussi kõik koostisosad, alustades rohelisest salatipadjast ning
selle peale pane ülejäänud komponendid kas erinevatesse sektoritesse laotades
või muul meelepärasel viisil.
Kommentaarid
Postita kommentaar