VÄRVIKIREV POKE-KAUSS

Info siit 

Poke puhul on tegemist Hawaiilt pärit taljesõbraliku tänavatoiduga, mis on mõjutatud ka Jaapani köögist, kuna sisaldab enamasti toorest kala või muid mereande, mis on kas sidrunimahlas kiirelt marineerunud või õrnalt maitsestatud.

Poke tähendab Hawaii keeles tükeldamist ehk tegemist on tükeldatud toitu sisaldava kausiga.

Poke-kausi koostisosad sõltuvad sööja maitse-eelistustest, sisaldades riisi- või klaasnuudleid, värskeid ja rohelisi toiduaineid ning kastet. Riisinuudlid võib asendada ka riisi, kinoa, tatra, bulguri või munanuudlitega.

Kindel komponent, mis poke-kausis alati võiks olla, on värsked idandid.

Kindlad reeglid selle roa valmistamisel puuduvad ning tuleb sobitada kokku komponendid, mis sööjale endale meeldivad.

Väike spikker poketajale:)

Poke valmistamisel lähtu lihtsatest punktidest:

1. Vali põhi:

Pruun riis/valge riis/riisinuudlid/suvikõrvitsanuudlid/läätsed/salatilehed. Meil on täna näiteks mustad läätsed 

2. Vali lisandid:

Avokaado/oad või kikerherned/kurk/porgand/mango/wakame/redis/kapsas/koriander/

3.Vali 1 proteiin:

Lõhe/tuunikala/krevetid/tofu/ suitsukana

4.Vali kate:

Seesamiseemned/pähklid /kalamari/roheline sibul /röstitud sibulahelbed

5. Vali meelepärane kaste!

 

Näiteks:

peotäis salatilehti

100 g keedetud riisi

2 sl meelepärast kastet*

väike peotäis punase kapsa ribasid

0,5 küpset avokaadot

1 sl hakitud koriandrit

75 g külmsuitsulõhet

musta kalamarja ja seesamiseemneid

Pane salatilehed kaussi, lisa riis ja seejärel kaste. Laota peale kapsaribad, viilutatud avokaado, koriander ja lõhekuubikud. Raputa peale pisut kalamarja ja seesamiseemneid!

*Kastmena võid kasutada nii koore kui ka õlibaasil kastet. Minule meeldib koorene kaste. Antud retseptid kasutasin Hellmann´si koorest ürdikastet!

 

Poke-kauss lõhega (kahele)

200 g värsket lõhet

beebispinati lehti

punt jääsalatit

1 keskmine porgand

1 väiksem kurk

pool paprikat

2 peotäit mungoa idandeid

40 g Wakame salatit

peotäis riisinuudleid/ keedetud riisi/keedetud musta läätse

Kaste:

1 sl seesamiõli

2 sl sojakastet

1 tl mett või agaavisiirupit

soola

Valmistamisaeg 10 minutit

Juhised:

Sega kokku kastme koostisosad. Tükelda lõhe ning maitsesta kergelt soolaga. Tükelda kõik ülejäänud komponendid. Vala keev vesi riisinuudlitele, lase 10 minutit valmida ning kurna üleliigne vedelik välja. Jaga kahte kaussi kõik koostisosad, alustades rohelisest salatipadjast ning selle peale pane ülejäänud komponendid kas erinevatesse sektoritesse laotades või muul meelepärasel viisil.





Kommentaarid