Okroška

 

Okroška vene köök

Nimi okroška tuleneb vene keelest ja tähendab peenestamist – krošit. Pakutakse, et see nimetus võib pärineda Volga jõe äärsest regioonist. Algul oli tegemist kaljasupiga, milleks kasutati võimalikult vähe alkohoolset virret. Suppi serveeriti hapukoorega. Keefiri või petti hakati kalja asemel kasutama alles Nõukogude Liidu aegadel, on väidetud.

Nii- või naasuguste nimedega köögivilja baasil tehtud külmsupid on aga karja- ja põllupidajate Euroopas vana suvetoit, kuhu pannakse südamerahuga kõik, mis majapidamises üle jääb. Oma kreemjas külmsupp šaltibarščiai on näiteks nii leedukatel kui ka ukrainlastel, kus seda on nimetatud külmaks boršiks.

Võhikutele julgustuseks: Võta liiter petti või keefiri, lõigu sisse eelmisest õhtust allesjäänud kartuleid, singikuubikuid, tükelda paar tomatit ja kurki, lisa haput mõne marineeritud pala või soolakurgi näol, hekselda sisse sutsu keedumuna ning maitsesta tilli, soola ja musta pipraga. Pressi sisse ka veidi küüslauku, nii saad krehvtisema leemekese.

Sepamaa okroška

Kogus: neljale

Koostisosad

1 l Keefir

6 tk Redis

4 tk Väike kurk

3 tk Värske hapukurk või marineeritud kurk

4 tk Muna (keedetud)

5 tk Kartul (värske, keedetud)

2 sl Kappar

200 g külmutatud herneid

Aedtill, Petersell, Murulauk, Koriander

3 sl Valge veini äädikas

3 sl Oliiviõli

Sool Must pipar

Valmistamine

Koori kurgid. Tükelda redised, kurgid, kartulid ja munad ning pane suurde potti. Lisa herned ja kapparid. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa veiniäädikas ja oliiviõli. Sega ja lase pool tundi külmas tõmmata. Siis lisa hakitud murulauk, petersell, till ja koriander. Sega hulka keefir ja lase veel 10 minutit tõmmata. Serveeri külmalt. Kaunista hakitud maitserohelise ja muu käepärasega.



Kommentaarid