Ploomikook kaerahelveste ja kardemoniga

 Ploomikook kaerahelveste ja kardemoniga

10 ploomi

120 g võid

100 g suhkrut

100 g tumedat roosiirupit

2,5 dl täisteranisujahu ehk grahamjahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl jahvatatud kardemoni

100 g kaerahelbeid

2 muna

1 tl soola


PURU:

2 sl nisujahu

2 sl kaerahelbeid

näpuotsaga kardemoni

vormi määrimiseks võid


Poolita ploomid ning eemalda kivid. Sulata või ning sega suhkru ja siirupiga. Sega, kuni tekib ühtlane

mass ja suhkur on lahustunud. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, sool, kardemon,

kaerahelbed ja munad. Sega ühtlaseks. Kalla tainas võiga määritud vormi, kuid jäta 2 sl tainast alles.

Laota tainas ühtlaselt vormi ning tõsta peale poolikud ploomid, lõikepind ülespoole. Puru jaoks sega

allesjäänud tainale juurde jahu ja kaerahelbed ning töötle mass ühtlaseks puruks. Puista koogile.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Küpsust võid kontrollida tikuga. Jahuta enne lahti

lõikamist.


Grahamjahu on teisisõnu täisteranisujahu, mis sisaldab nii nisutera kooreosa, tuuma kui ka idu.

Grahamjahu on oma nime saanud usutegelane Sylvester Grahami järgi, kes juba oma eluajal

(1794–1851) propageeris tervislikku toitumist. Eestis on grahamjahu levinud pigem täisteranisujahu

nime all. Tavapärase valge nisujahuga võrreldes on grahamjahu vitamiini-, kiudaine- ja

mineraalainerikkam.


Kasutamine


Küpsetusomadused on grahamjahul kehvemad kui valgel nisujahul. Kerkimist vajavate küpsetiste

puhul võib grahamjahule lisada kõrgema sordi nisujahu. Sobib hästi sepikute ja täisterakuklite

küpsetamiseks.




Kommentaarid