Ploomikook kaerahelveste ja kardemoniga
10 ploomi
120 g võid
100 g suhkrut
100 g tumedat roosiirupit
2,5 dl täisteranisujahu ehk grahamjahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
100 g kaerahelbeid
2 muna
1 tl soola
PURU:
2 sl nisujahu
2 sl kaerahelbeid
näpuotsaga kardemoni
vormi määrimiseks võid
Poolita ploomid ning eemalda kivid. Sulata või ning sega suhkru ja siirupiga. Sega, kuni tekib ühtlane
mass ja suhkur on lahustunud. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, sool, kardemon,
kaerahelbed ja munad. Sega ühtlaseks. Kalla tainas võiga määritud vormi, kuid jäta 2 sl tainast alles.
Laota tainas ühtlaselt vormi ning tõsta peale poolikud ploomid, lõikepind ülespoole. Puru jaoks sega
allesjäänud tainale juurde jahu ja kaerahelbed ning töötle mass ühtlaseks puruks. Puista koogile.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Küpsust võid kontrollida tikuga. Jahuta enne lahti
lõikamist.
Grahamjahu on teisisõnu täisteranisujahu, mis sisaldab nii nisutera kooreosa, tuuma kui ka idu.
Grahamjahu on oma nime saanud usutegelane Sylvester Grahami järgi, kes juba oma eluajal
(1794–1851) propageeris tervislikku toitumist. Eestis on grahamjahu levinud pigem täisteranisujahu
nime all. Tavapärase valge nisujahuga võrreldes on grahamjahu vitamiini-, kiudaine- ja
mineraalainerikkam.
Kasutamine
Küpsetusomadused on grahamjahul kehvemad kui valgel nisujahul. Kerkimist vajavate küpsetiste
puhul võib grahamjahule lisada kõrgema sordi nisujahu. Sobib hästi sepikute ja täisterakuklite
küpsetamiseks.
Kommentaarid
Postita kommentaar